Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Telur Dadar Tembam, Kembang Molek Kejadiannya

Imej
https://ift.tt/iyzkhrf Sesiapa pun pasti seronok jika dapat makan Telur Dadar yang gebu bersama nasi putih. Jadi, kami nak kongsikan tentang cara membuat Telur Dadar yang tebal dan puas dimakan. Nak lebih menarik, Telur Dadar boleh juga dimakan begitu saja dengan menjadikannya seperti telur gulung. Selain itu, ia boleh dijadikan sampingan kepada nasi goreng . Kami baru saja dapat tahu terdapat cara buat Telur Dadar yang menarik untuk hasilnya jadi tebal dan kembang dikongsikan oleh Wan LuQman di Facebook. Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Buat Telur Mata Kerbau, Ramai Cuba Dan Menjadi! CARA MEMBUAT TELUR DADAR Bahan-bahan: Telur Garam Ajinomoto Air Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, campurkan telur, garam, ajinomoto dan sedikit air. 2. Selepas itu, pukul adunan sekuatnya dengan menggunakan garfu dalam mangkuk melengkung. 3. Kemudian, sengetkan mangkuk dan pukul selaju yang mungkin selama 15 saat. 4. Seterusnya, panaskan minyak dan pastikan jangan terlalu banyak ata...

Resipi Bendi Goreng Crispy, Ada Petua Supaya Lebih Rangup

https://ift.tt/RZWJphU

resepi bendi goreng

Jom cuba resepi bendi goreng rangup yang merupakan perkongsian oleh Jes Tham di laman sosial Facebook.

Menurutnya, resipi ini berasal dari India. Menu ini juga dikatakan pasti dapat memikat hati sesiapa sahaja kerana teksturnya yang rangup dan sedap.

Kalau anda tertanya-tanya apa rasa bendi goreng crispy ni, jom kita cuba masak menggunakan resipi di bawah.

Baca juga: Bendi Goreng Tumis Belacan Udang, Ini Tips Supaya Tak Berlendir & Rangup

RESEPI BENDI GORENG CRISPY

Bahan-bahan:

Cara memasak:

1. Beli bendi yang muda kemudian potong separuh. Buangkan bahagian atas dan bawah.

2. Dalam bekas yang bersesuaian, satukan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk kunyit.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan teksturnya tidak terlalu pekat atau terlalu cair.

4. Jika sukakan rasa pedas, tambah emping cili.

5. Ambil hirisan bendi dan celup ke dalam bancuhan tepung tadi. Pastikan tepung bersalut dengan sepenuhnya.

resepi bendi goreng

6. Rehatkan hirisan bendi seketika anggaran 20 minit. Lagi lama, lagi bagus.

7. Panaskan minyak masak dalam kuali dengan secukupnya. Tabur sedikit garam.

8. Masukkan kepingan bendi tadi. Pastikan kepingan bendi berjauhan antara satu sama lain untuk mengelakkan ia melekat.

9. Goreng bendi sampai kekuningan. Goreng lagi lama sedikit supaya jadi rangup. Namun pastikan tidak hangus.

10. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati. Makan masa bendi masih panas kerana masa tu tekstur bendi paling rangup.

resepi bendi goreng

Kredit resipi dan gambar: Jes Tham

Baca juga: Resipi Kari Ayam Tanpa Santan Yang Unik Tapi Sedap, Kena Letak Daun Pandan & Bendi

The post Resipi Bendi Goreng Crispy, Ada Petua Supaya Lebih Rangup appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg