Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Kerap minum air, pakai pakaian cerah elak strok haba

SHARKAWI LONDING
WAKIL KOSMO! JOHOR

BERITA kematian kanak-kanak berusia 11 tahun dan 19 bulan pada April lalu di Kelantan mengejutkan ramai pihak. Insiden yang meragut nyawa itu dikaitkan dengan cuaca panas berpanjangan ketika ini.

Berdasarkan laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia 2023, fenomena gelombang haba berterusan di Eropah pada pertengahan 2022 menyebabkan lebih 20,000 kematian akibat strok haba. Di Malaysia, 200 kes berkaitan haba dilapor yang mana 22 kes adalah berkaitan strok haba.

Kejadian strok haba berbeza bergantung kepada faktor geografi, cuaca dan aktiviti penduduk setempat. Risiko strok haba adalah tinggi apabila berada dalam keadaan suhu sekeli­ling melebihi 39.2 darjah Celsius.

Di beberapa negeri seperti Kedah, Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran gelombang panas dengan suhu dijangka meningkat sehingga 37 darjah Celsius.

Ibu bapa perlu tahu bahawa punca strok haba adalah disebabkan peningkatan suhu badan secara mendadak sehingga 40 darjah Celsius atau lebih tinggi lagi berbanding suhu badan normal 37 darjah Celsius.

Pakar Perunding Endokrinologi Pediatrik Pusat Perubatan Sunway, Dr. Ch’ng Tong Wooi berkata, keadaan tersebut dikenali sebagai hipertermia.

Menurut beliau, strok haba bukan sahaja boleh berlaku kepada manusia, tetapi juga terhadap haiwan.

“Golongan yang berisiko terkena strok haba ialah kanak-kanak, warga emas terutama yang me­ng­alami penyakit jantung, buah pinggang, paru-paru atau sedang mengambil beberapa jenis ubat-ubatan.

“Para atlet terutama yang selalu berada di padang atau ge­langgang terbuka dan terdedah kepada cahaya matahari, pekerja yang bekerja di kawasan terbuka dan terdedah kepada cahaya matahari seperti petani, nelayan atau buruh kasar turut terdedah kepada risiko ini.

“Selain itu, individu yang berada di dalam kenderaan tertu­tup tanpa penyaman udara dalam tempoh masa yang agak lama,” katanya.

Dalam pada itu, Pensyarah Jabatan Kokurikulum, Pusat Pembelajaran Bahasa, Universiti Teknikal Malaysia Melaka, Dr. Erwan Ismail memberitahu, antara cara yang boleh dilakukan untuk mencegah strok haba ialah memi­num air secara kerap dan konsisten.

Menurut beliau, ibu bapa atau masyarakat perlu mengehadkan masa di kawasan yang lapang terdedah kepada cahaya matahari seperti taman permainan atau padang.

“Kita juga boleh mengamalkan dengan mengenakan pakaian yang berwarna cerah berbanding gelap serta mandi secara kerap.

“Sekiranya kita mempunyai tanda-tanda strok haba seper­ti tidak berpeluh, suhu badan mening­kat, kulit kering, nadi kuat serta laju, sakit kepala dan tidak sedar boleh merujuk ke klinik atau hospital berdekatan untuk rawatan,” katanya.

 

 

The post Kerap minum air, pakai pakaian cerah elak strok haba appeared first on Kosmo Digital.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!