Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sambal Tumis Sotong Kembang, Guna Tips Ini Confirm Tak Liat!

https://ift.tt/Bs8XVCD

sambal tumis sotong

Hari ini jom masak sambal tumis sotong kembang yang memang sedap! Resipi ini cukup istimewa kerana kita tak perlu guna ubat sotong untuk melembutkannya.

Caranya sangat mudah, sotong dipotong kecil dan kemudiam direndam sekejap dengan tepung gandum. Ini akan membantu sotong jadi lebih lembut tanpa perlukan bahan tambahan.

Sebelum mula memasak, ada satu langkah penting yang perlu dilakukan. Sangai sotong dalam kuali tanpa minyak selama lima minit. Langkah ini bertujuan untuk mengeluarkan air dari sotong supaya bila dimasak nanti, sambal tak akan terlalu berair dan sotong tak jadi liat.

Setelah lima minit, toskan sotong dan teruskan dengan proses memasak sambal seperti biasa. Dengan cara ini, sotong kembang akan jadi lembut dan sambal tumis kita pasti akan menjadi lebih sedap.

Baca juga: Rupanya Ini Petua Sotong Goreng Rangup, Tepung ‘Tak Lari’ & Melekat Elok!

RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG

Bahan-bahan:

  • 4 ekor sotong kembang (jenis basah)
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 7 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 7 senduk kecil cili kisar
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 2 sudu makan gula merah/melaka
  • 1 sudu makan garam
  • 4 sudu makan air asam jawa
  • Garam, gula, dan perasa secukupnya

Cara-cara:

  1. Untuk melembutkan sotong kembang tanpa menggunakan ubat sotong, potong sotong kecil-kecil dan rendam seketika dengan tepung gandum.
  2. Sebelum dimasak, sangai sotong dalam kuali tanpa minyak selama 5 minit. Tujuan langkah ini adalah untuk mengeluarkan air sotong. Setelah 5 minit, toskan sotong dan angkat. Sotong kemudian boleh dimasak seperti biasa. Dengan cara ini, sotong tidak akan liat. Semasa disangai, tidak perlu tunggu sehingga air kering. Ini kerana apabila sotong dimasukkan ke dalam sambal, ia tidak akan terlalu berair dan sambal tidak akan mengambil masa lama untuk pekat.
  3. Untuk menyediakan sambal, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, dan halia yang telah dikisar sehingga wangi.
  4. Masukkan cili kisar dan masak lagi sehingga pecah minyak.
  5. Setelah sambal pecah minyak, masukkan sotong, garam, gula, dan air asam jawa. Gaul rata.
  6. Kecilkan api dan biarkan sambal mendidih sehingga agak pekat. Anggaran masa adalah selama 20 minit.
  7. Sambal Tumis Sotong Kembang siap untuk dinikmati.

Kredit resipi dan gambar: Zarinah Abu Yazid

Baca juga: Cara Lembutkan Sotong Kering Dengan Cepat, Tak Perlu Rendam 1 Malam!

The post Resipi Sambal Tumis Sotong Kembang, Guna Tips Ini Confirm Tak Liat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!