Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Ayam Masak Kicap Jawa, Selera Terangkat Sampai Ke Langit Dengan Lauk Ini

https://ift.tt/l9t1aSv

ayam masak kicap jawa

Jika mempunyai pasangan berketurunan Jawa, anda kena belajar buat Ayam Masak Kicap Jawa yang sedapnya cukup memikat selera.

Ayam Masak Kicap Jawa lebih kurang sama seperti yang biasa dibuat cuma kuahnya lebih pekat dan ditambah dengan kentang dan suhun sebagai penyedap rasa.

Cara memasak Ayam Masak Kicap Jawa taklah susah mana jika anda mengikut resipi yang dikongsikan oleh Amie’s Little Kitchen di blognya ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Ayam Sambal Bali, Buat Lauk Ini ‘Confirm’ Suami Dah Tak Makan Luar

RESIPI AYAM MASAK KICAP JAWA

ayam masak kicap jawa

Bahan-bahan:

  • 1 kg daging ayam (potong menjadi 10 bahagian, perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, ketepikan)
  • 1 cawan suhun yang sudah direndam hingga lembut
  • 4 biji kentang (kupas kulit dan potong wedges)
  • 1 labu bawang besar (mayang kasar)
  • 1 biji cili merah (hiris kasar)
  • 5 sudu besar kicap lemak manis (saya guna Kicap Cap Kipas Udang)
  • 1 biji cili hijau (hiris kasar)
  • 1 sudu besar lada putih (tumbuk, gunakan lada hitam pun boleh)
  • Rempah 4 sekawan (3cm kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga dan 3 kuntum bunga cengkih)
  • 1 cawan air
  • Garam, gula atau perasa pilihan (jika perlu)

Bahan tumbuk / kisar:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng daging ayam yang diperap sehingga masak. Toskan.

2. Selepas itu, goreng kentang sehingga masak dan kuning keemasan. Toskan.

3. Kemudian, tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas goreng ayam dan kentang tadi di dalam kuali.

4. Seterusnya, tumis bahan tumbuk atau kisar sehingga wangi dan kemudian masukkan rempah 4 sekawan.

5. Setelah itu, masukkan ayam goreng dan gaul rata. Tuangkan kicap, lada putih atau hitam serta air dan biarkan kuahnya mendidih dan kemudian masukkan suhun. Gaul rata.

6. Bagi menyempurnakan rasa, tambah dengan garam, gula atau perasa pilihan jika perlu.

7. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Gaul rata beberapa kali dan padamkan api dapur. Siap untuk dihidang!

ayam masak kicap jawa

Ayam Masak Kicap Jawa merupakan hidangan lauk terbaik untuk menu seharian di rumah. Selain itu, lauk ini paling laku keras ketika jamuan Hari Raya atau majlis kenduri.

Selamat mencuba!

Sumber: Amie’s Little Kitchen

Baca juga: Resepi Ayam Cili Kering Simple, Dah Cuba Gerenti Angau Sampai Seminggu!

The post Ayam Masak Kicap Jawa, Selera Terangkat Sampai Ke Langit Dengan Lauk Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!