Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Kerisik Hati Ayam Ala Kenduri Kahwin, Tapi Dah Jarang Orang Buat!

https://ift.tt/A3bjzcw

kerisik hati ayam

Kerisik hati ayam merupakan salah satu lauk kenduri kahwin sentiasa menjadi pilihan ramai. Maklumlah, bukan selalu dapat menikmati menu seperti ini.

Namun begitu, lauk ini dikatakan sudah jarang ditemui di mana-mana kenduri kahwin. Ia mungkin disebabkan oleh generasi sekarang yang tidak menggemari hati ayam.

Jika dihidangkan di kenduri kahwin, mungkin akan menyebabkan pembaziran kerana tidak habis dimakan.

Oleh itu, jika ada yang mengidam nak makan kerisik hati ayam ini, apa kata kita cuba masak sendiri saja di rumah menggunakan resipi oleh Engku Nor di bawah.

Baca juga: Patutlah Air Sirap Kenduri Sedap Lain Macam, Rupanya Ini Resipi Rahsianya

RESIPI KERISIK HATI AYAM

Bahan-bahan:

  • Hati dan pedal ayam
  • Bawang besar*
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Lengkuas*
  • Cili kering*
  • Kunyit hidup*
  • Garam
  • Ajinamoto (jika suka)
  • Gula
  • Kerisik
  • Asam jawa
  • Sedikit air
  • Cili merah (dihiris)
  • Kacang panjang (dihiris)

Cara memasak:

1. Lumurkan kunyit dan garam pada hati dan pedal. Kemudian gorengkan seketika. Angkat, tos dan ketepikan.

2. Kisar bahan bertanda (*). Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Masukkan asam jawa, garam, gula, ajinamoto, lada jarum dan sedikit air. 

4. Kemudian, masukkan kerisik. Kacau sehingga sebati.

5. Seterusnya, masukkan hati dan pedal yang sudah digoreng tadi. Kacau sehingga sebati.

6. Letakkan juga kacang panjang yang sudah dihiris. Gaul rata.

7. Biarkan sehingga kacang panjang sedikit layu.

8. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

kerisik hati ayam

Kredit resipi dan gambar: Engku Nor

Baca juga: Resipi Ayam Masak Merah Ala Kenduri ‘Cara Orang Lama’, Tak Guna Sebarang Sos Pun

The post Resipi Kerisik Hati Ayam Ala Kenduri Kahwin, Tapi Dah Jarang Orang Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!