Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kerisik Hati Ayam Ala Kenduri Kahwin, Tapi Dah Jarang Orang Buat!

https://ift.tt/A3bjzcw

kerisik hati ayam

Kerisik hati ayam merupakan salah satu lauk kenduri kahwin sentiasa menjadi pilihan ramai. Maklumlah, bukan selalu dapat menikmati menu seperti ini.

Namun begitu, lauk ini dikatakan sudah jarang ditemui di mana-mana kenduri kahwin. Ia mungkin disebabkan oleh generasi sekarang yang tidak menggemari hati ayam.

Jika dihidangkan di kenduri kahwin, mungkin akan menyebabkan pembaziran kerana tidak habis dimakan.

Oleh itu, jika ada yang mengidam nak makan kerisik hati ayam ini, apa kata kita cuba masak sendiri saja di rumah menggunakan resipi oleh Engku Nor di bawah.

Baca juga: Patutlah Air Sirap Kenduri Sedap Lain Macam, Rupanya Ini Resipi Rahsianya

RESIPI KERISIK HATI AYAM

Bahan-bahan:

  • Hati dan pedal ayam
  • Bawang besar*
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Lengkuas*
  • Cili kering*
  • Kunyit hidup*
  • Garam
  • Ajinamoto (jika suka)
  • Gula
  • Kerisik
  • Asam jawa
  • Sedikit air
  • Cili merah (dihiris)
  • Kacang panjang (dihiris)

Cara memasak:

1. Lumurkan kunyit dan garam pada hati dan pedal. Kemudian gorengkan seketika. Angkat, tos dan ketepikan.

2. Kisar bahan bertanda (*). Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Masukkan asam jawa, garam, gula, ajinamoto, lada jarum dan sedikit air. 

4. Kemudian, masukkan kerisik. Kacau sehingga sebati.

5. Seterusnya, masukkan hati dan pedal yang sudah digoreng tadi. Kacau sehingga sebati.

6. Letakkan juga kacang panjang yang sudah dihiris. Gaul rata.

7. Biarkan sehingga kacang panjang sedikit layu.

8. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

kerisik hati ayam

Kredit resipi dan gambar: Engku Nor

Baca juga: Resipi Ayam Masak Merah Ala Kenduri ‘Cara Orang Lama’, Tak Guna Sebarang Sos Pun

The post Resipi Kerisik Hati Ayam Ala Kenduri Kahwin, Tapi Dah Jarang Orang Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!