Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Kerisik Hati Ayam Ala Kenduri Kahwin, Tapi Dah Jarang Orang Buat!

https://ift.tt/A3bjzcw

kerisik hati ayam

Kerisik hati ayam merupakan salah satu lauk kenduri kahwin sentiasa menjadi pilihan ramai. Maklumlah, bukan selalu dapat menikmati menu seperti ini.

Namun begitu, lauk ini dikatakan sudah jarang ditemui di mana-mana kenduri kahwin. Ia mungkin disebabkan oleh generasi sekarang yang tidak menggemari hati ayam.

Jika dihidangkan di kenduri kahwin, mungkin akan menyebabkan pembaziran kerana tidak habis dimakan.

Oleh itu, jika ada yang mengidam nak makan kerisik hati ayam ini, apa kata kita cuba masak sendiri saja di rumah menggunakan resipi oleh Engku Nor di bawah.

Baca juga: Patutlah Air Sirap Kenduri Sedap Lain Macam, Rupanya Ini Resipi Rahsianya

RESIPI KERISIK HATI AYAM

Bahan-bahan:

  • Hati dan pedal ayam
  • Bawang besar*
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Lengkuas*
  • Cili kering*
  • Kunyit hidup*
  • Garam
  • Ajinamoto (jika suka)
  • Gula
  • Kerisik
  • Asam jawa
  • Sedikit air
  • Cili merah (dihiris)
  • Kacang panjang (dihiris)

Cara memasak:

1. Lumurkan kunyit dan garam pada hati dan pedal. Kemudian gorengkan seketika. Angkat, tos dan ketepikan.

2. Kisar bahan bertanda (*). Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Masukkan asam jawa, garam, gula, ajinamoto, lada jarum dan sedikit air. 

4. Kemudian, masukkan kerisik. Kacau sehingga sebati.

5. Seterusnya, masukkan hati dan pedal yang sudah digoreng tadi. Kacau sehingga sebati.

6. Letakkan juga kacang panjang yang sudah dihiris. Gaul rata.

7. Biarkan sehingga kacang panjang sedikit layu.

8. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

kerisik hati ayam

Kredit resipi dan gambar: Engku Nor

Baca juga: Resipi Ayam Masak Merah Ala Kenduri ‘Cara Orang Lama’, Tak Guna Sebarang Sos Pun

The post Resipi Kerisik Hati Ayam Ala Kenduri Kahwin, Tapi Dah Jarang Orang Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!