Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Scones Anti Gagal Guna Air Fryer, Sedap Macam Kat Cameron Highlands

https://ift.tt/gDV5RZk

resipi scones

Resipi Scones Anti Gagal Guna Air Fryer, Sedap Macam Kat Cameron Highlands.

Scones sangat digemari di negara beriklim sejuk dan negara Eropah. Mula mendapat populariti di Malaysia ketika ia menjadi terkenal di Cameron Highlands, teksturnya yang unik menjadinya hidangan yang enak untuk dinikmati.

Baca juga: Kek Teh Macam di Cameron Highlands, Memang Sedap Dan Wangi!

Bagi anda yang tak mampu untuk ke Cameron Highlands untuk mencuba ini, cubalah resipi scones anti gagal ini yang telah dikongsikan oleh Cik Puan Eniza M. Salim di laman Facebook. Resipi ini mudah diikuti dan sesiapa sahaja boleh menyediakannya.


RESIPI SCONES AIR FRYER

resipi sones

Bahan-bahan: 

  • 250g self raising flour
  • 70g butter sejuk
  • 1 sudu besar gula
  • Secubit garam (kalau dah pakai butter yg salted tak payah letak garam)
  • Sedikit susu sejuk (lebih kurang setengah cawan)
  • Kismis atau dried cranberries ikut citarasa sendiri

Cara membuatnya:

1. Campurkan self raising flour ,gula, garam dan butter yang sejuk dan gaulkan dengan tangan sehingga sebati.

2. Masukkan susu sejuk sikit demi sedikit sambil mengaul dengan tangan.

3. Sukatan susu mengikut dough tersebut. Sekiranya dah melekat , maka cukup susu.

4. Gaulkan kismis dengan doh tersebut dan rehatkan dalam peti sejuk selama 30 minit.

5. Leperkan dough tersebut mengikut ketebalan 1.5 inci dan megunakan cutter biskut bulat untuk mendapatkan bulatan yang cantik.

6. Letakkan dalam air fryer selama 5 ke 10 minit dengan suhu 200 mengikut air fryer masing-masing. Siap!

Nota tambahan:

  • Saya buat suhu 180/10 min
  • Tepung saya guna 2 cawan je
  • Susu 1/2 cawan
  • Saya guna kismis kotak kecil

Selamat mencuba!

Baca juga: Wanpaku Tuna Sandwich Ala Jepun, Sesuai Untuk Buat Menu Bekal

The post Resipi Scones Anti Gagal Guna Air Fryer, Sedap Macam Kat Cameron Highlands appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!