Air Bandung Soda Dengan 3 Bahan, Resipi Paling Senang Nak Buat Dekat Rumah!

Imej
https://ift.tt/vx8c64U Apabila tekak betul-betul rasa dahaga, pasti seronok jika dapat minum air yang menyegarkan di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan resipi Air Bandung Soda yang cukup nikmat. Kita sering lihat air sirap bandung yang dijual oleh peniaga di luar kerana kesedapannya tak dinafikan lagi. Tambahan pula, ia merupakan pilihan tepat untuk menghilangkan dahaga. Khabbab Jamalludin telah kongsikan di Facebook tentang cara buat Air Bandung Soda yang sangat menarik kerana menggunakan 3 bahan mudah. Jom kita cuba! Baca juga: Sirap Hijau Fanta Paling Asli, Ramai ‘Repeat’ Air Klasik Ini Sebab Segar Teramat! RESIPI AIR BANDUNG SODA Bahan bahan: Air bandung jenama F&N berkarbonat (boleh guna jenama lain yang disukai) Susu cair jenama Ideal (jika tiada, guna krimer cair seperti Carnation atau F&N pun boleh) Ais (jika sudah sejuk pun, tambah saja ais supaya rasanya jadi kurang manis) Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, isikan ais separuh daripada jumlah bekas yang ...

Tips Telur Dadar Garing & Tak Serap Banyak Minyak, Kena Goreng Ikut Kaedah Ini

https://ift.tt/VbF1atv

cara goreng telur dadar

Rupanya ini cara goreng telur dadar supaya tidak terlalu berminyak dan garing walaupun sudah sejuk. Resipi perkongsian oleh Julia Aleen Aireish ini boleh dipratikkan jika anda masih ‘gagal’ setiap kali menggoreng telur.

Walaupun kebanyakan orang sudah biasa menggorengnya, namun tidak ramai yang tahu teknik yang betul supaya telur tidak berminyak dan kekal rangup walaupun sejuk. Mari ikuti resipi lengkap di bawah.

Baca juga: Resipi Telur Bungkus Ala Kedai Makan, Puas Hati Makan Kalau Buat Sendiri

CARA GORENG TELUR DADAR GARING & TAK BERMINYAK

Bahan-bahan:

  • 1 biji telur
  • 3 sudu makan air
  • Secubut garam

Cara-cara:

1. Pecahkan telur ke dalam bekas mangkuk. Kocak telur menggunakan garpu sehingga berbuih dengan banyak.

2. Tuangkan secawan minyak masak ke dalam kuali. Pastikan minyak cukup panas sebelum tuang telur ke dalam kuali.

3. Semasa tuang telur ke dalam minyak, angkat bekas sedikit tinggi supaya telur turun selari cantik, akan nampak percikan kerinting pada bahagian tepi. Jangan tuang semua telur sekaligus.

4. Pastikan guna api kuat dan biarkan bahagian bawah masak dan garing. Kemudian baru terbalikkan untuk masak bahagian atasnya pula.

5. Apabila kedua-dua bahagian sudah garing, sediakan penapis, angkat telur dan toskan minyak.

6. Sediakan tisu, letak telur tadi ke atas tisu pula. Supaa dapat serap lagi saki baki minyak yang ada.

7. Hasilnya, telur elok kering dan tak berminyak. Apabila sejuk masih ada rasa garing. Selama mencuba!

cara goreng telur dadar

Kredit resipi dan gambar: Julia ALeen Aireish

Baca juga: Masak Lemak Cili Api Versi Telur Dadar, Resipi Jimat Tak Perlu Guna Ayam!

The post Tips Telur Dadar Garing & Tak Serap Banyak Minyak, Kena Goreng Ikut Kaedah Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!