Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Mudahnya Cara Buat Kerisik Kelapa Homemade, Tuang ‘Bahan’ Ini Waktu Kisar Supaya Tahan Lama!

https://ift.tt/W7qZEjS

kerisik kelapa

Kerisik kelapa merupakan salah satu ramuan penting yang perlu ada untuk memasak rendang. Rupanya mudah saja cara buat kerisik sendiri di rumah, kalau beli kadang-kadang ada yang berbau ‘hapak’.

Cara membuat cukup ringkas, hanya 3 bahan saja yang diperlukan iaitu kelapa parut. Pertama sekali, kelapa ini perlu digoreng tanpa minyak. Setelah itu, ianya akan dikisar dengan minyak masak sehingga menjadi halus.

Hasilnya, kerisik tidak berbau tengik dan lebih fresh berbanding beli di kedai. Rendang juga akan terasa lebih sedap tau! Jom rujuk cara penyediaannya yang dikongsikan oleh Encik Yayar B. Awang Noh di bawah.

Baca juga: Cara Buat Jem Tart Nenas Homemade, Simpan Dalam Peti Boleh Tahan Setahun!

CARA BUAT KERISIK KELAPA HOMEMADE

Bahan-bahan:

Kelapa parut
– Ketumbar
– Minyak masak

Cara-cara:

1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur terdahulu kelapa parut.

kerisik kelapa

2. Jika sudah garing, sejukkan seketika kelapa parut tersebut.

3. Setelah sejuk, masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah.

4. Tuangkan minyak masak seperti mana kita nak kisar bahan basah lain.

5. Kisar kelapa parut sehingga halus. Cantik hasilnya sama seperti beli di kedai.

6. Simpan dalam botol bertutup. Kerisik ini dijamin tahan lama kerana sudah berminyak elok.

kerisik kelapa

Kredit resipi dan gambar: Facebook Yayar B. Awang Noh via Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Baca juga: Cara Buat Jem Tart Nenas Homemade, Simpan Dalam Peti Boleh Tahan Setahun!

The post Mudahnya Cara Buat Kerisik Kelapa Homemade, Tuang ‘Bahan’ Ini Waktu Kisar Supaya Tahan Lama! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!