Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Tauhu Rasa Masam Jangan Dibuang, Boleh Sedapkan Semula Dengan Cara Ini

https://ift.tt/5nklSGw

tauhu rasa masam

Nak masak hidangan yang sedap-sedap untuk keluarga, tapi apabila ambil bahan dari peti sejuk, tiba-tiba tengok tauhu rasa masam. Sebenarnya, ada cara untuk sedapkan ia semula.

Tauhu adalah makanan popular dihasilkan daripada soya yang dibuat melalui proses penapaian susu soya segar, menekannya menjadi blok pepejal dan kemudian menyejukkannya.

Tauhu telah menjadi bahan ruji dalam masakan Jepun dan Cina serta boleh dimasak dengan cara yang berbeza untuk mengubah teksturnya daripada lembut sampai rangup.

Banyak resipi yang boleh dibuat dengan menggunakan tauhu, sampaikan ramai jadikannya sebagai bahan masakan yang wajib dibeli. Boleh dikatakan, setiap minggu mesti beli tauhu untuk dimasak.

Ramai yang hadapi masalah tauhu rasa masam setelah disimpan. Besar kemungkinan, ia disimpan dengan cara yang salah atau terlewat menyimpannya dalam peti sejuk.

Perkongsian video oleh amyrulmokhtar8 di TikTok tentang tips untuk sedapkan semula tauhu yang sudah masam cukup menarik untuk dicuba. Jom kita tengok caranya!

Baca juga: Tips Satukan Semula Santan Pecah Semasa Memasak, Masukkan Sehelai Daun Saja!

CARA SEDAPKAN SEMULA TAUHU RASA MASAM

1. Mula-mula, belah tauhu kepada empat bahagian, tapi jangan potong sampai habis, potong sedikit saja.

tauhu rasa masam

2. Selepas itu, ambil semangkuk air panas yang betul-betul mendidih.

3. Kemudian, masukkan tauhu, rendam dan pastikan tauhu terendam semuanya.

tauhu rasa masam

4. Seterusnya, letak secubit garam ke dalam mangkuk berisi tauhu itu.

5. Biarkan tauhu terendam bersama garam (tak kisah nak guna jenis garam apa pun boleh) selama 5 hingga 10 minit.

6. Akhir sekali, kacau-kacau sedikit tauhu bersama air garam itu dengan sudu. Siap!

Apabila lihat tauhu rasa masam, jangan terus buang kerana tak elok membazir. Lebih baik, anda gunakan tips ini untuk sedapkannya semula kerana caranya tak susah mana pun.

Tak kisahlah tauhu putih atau tauhu goreng sekalipun, anda boleh gunakan cara ini untuk hilangkan rasa masamnya dan hasil akan jadi lembut seperti baru dibeli.

Selamat mencuba!

Sumber: amyrulmokhtar8

Baca juga: Cara Lembutkan Nasi Keras Dan Kering, Puas Hati Bila Tengok Hasilnya

The post Tauhu Rasa Masam Jangan Dibuang, Boleh Sedapkan Semula Dengan Cara Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan