Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

https://ift.tt/xXcnhIU

resepi kuah kacang sedap

Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat.

Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain.

Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi

RESEPI KUAH KACANG SEDAP

resepi kuah kacang sedap

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi.

2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setelah layu.

3. Kemudian, kisar bahan bertanda (*).

4. Panaskan 1½ senduk minyak masak dan masukkan semua bahan bertanda (*), serai, asam keping, gula dan garam.

5. Kemudian, masak sampai pecah minyak dan masukkan kacang.

6. Tambahkan ½ cawan air atau mengikut kepekatan yang dimahukan.

7. Akhir sekali, masak sampai mendidih dan warna kuah kacang bertukar cantik. Siap untuk dihidang!

resepi kuah kacang sedap

Sebagai tambahan tips untuk selaraskan kepekatan kuahnya, anda boleh tambahkan biskut marie dalam resepi Kuah Kacang sedap ini. Jika ada nasi impit dan sate, mesti terliur nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Ibu Ayyash

Baca juga: Resepi Kuah Kacang Simple, Sesuai Kalau Nak Cepat Waktu Raya

The post Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan