Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

https://ift.tt/xXcnhIU

resepi kuah kacang sedap

Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat.

Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain.

Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi

RESEPI KUAH KACANG SEDAP

resepi kuah kacang sedap

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi.

2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setelah layu.

3. Kemudian, kisar bahan bertanda (*).

4. Panaskan 1½ senduk minyak masak dan masukkan semua bahan bertanda (*), serai, asam keping, gula dan garam.

5. Kemudian, masak sampai pecah minyak dan masukkan kacang.

6. Tambahkan ½ cawan air atau mengikut kepekatan yang dimahukan.

7. Akhir sekali, masak sampai mendidih dan warna kuah kacang bertukar cantik. Siap untuk dihidang!

resepi kuah kacang sedap

Sebagai tambahan tips untuk selaraskan kepekatan kuahnya, anda boleh tambahkan biskut marie dalam resepi Kuah Kacang sedap ini. Jika ada nasi impit dan sate, mesti terliur nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Ibu Ayyash

Baca juga: Resepi Kuah Kacang Simple, Sesuai Kalau Nak Cepat Waktu Raya

The post Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan