Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan

https://ift.tt/hpAYbX5

resepi kuah lontong

Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan.

Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini!

Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti!

RESEPI KUAH LONTONG SEDAP

resepi kuah lontong

Bahan A:

  • Kobis bulat (dipotong)
  • Kacang buncis (dipotong serong)
  • Lobak (dipotong bulat)
  • 5 biji cili api merah untuk penyeri

Bahan B:

  • 1 pek pucuk paku + suun
  • 1 pek tempe (digoreng)
  • 1 pek tauhu (digoreng)
    250ml santan (2 kotak)
  • 1 liter air

Bahan tumisan:

  • Ikan bilis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar bawang besar (dikisar)
  • 1 sudu besar cili kering (dikisar)
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering.
  2. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B.
  3. Bila sayur sudah layu, masukkan 2 kotak santan (250ml).
  4. Perasakan dengan 1 sudu garam, serbuk cukup rasa dan 2 sudu besar susu pekat.
  5. Kacau dan renihkan selama 10 minit. Siap untuk dihidang!

Sumber resipi dan gambar: CC NoorisHaris

Baca juga: Resipi Laksa Lemak Siam, Menu ‘Rare’ Untuk Rumah Terbuka

The post Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!