Resipi Spicy Buttermilk Clam Yang Pekat, Pedas & Berlemak, Rupanya Mudah Saja Nak Masak!

Imej
https://ift.tt/gwVH8UN Kalau nak mencuba kenainan untuk makan tengah hari, jom cuba resepi spicy buttermilk clam yang ringkas dan tidak rumit untuk disediakan ini. Bahan-bahan yang digunakan juga selalunya ada di rumah. Namun jika tiada, ia boleh didapati dengan senang di mana-mana pasar raya. Jom cuba! Baca juga: Resipi Lala Masak Kam Heong Sedap & Lazat, Tak Sangka Semudah Ini Cara Masak! RESEPI SPICY BUTTERMILK CLAM Bahan-bahan: Kupang atau lala (dibersihkan) 2 sudu besar mentega (butter) 3 ulas bawang putih (dicincang halus) 1 biji bawang holland (dihiris nipis) 1 sudu teh serbuk paprika 1 sudu teh chilli flakes (ikut tahap pedas yang diingini) 1 tangkai daun kari 1/2 cawan krim masakan (cooking cream) atau krim penuh (full cream milk) 1/4 cawan stok ayam (chicken stock) Cara memasak: Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih, bawang holland dan daun kari hingga wangi dan bawang menjadi layu. Masukkan serbuk paprika dan chilli flak...

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan

https://ift.tt/hpAYbX5

resepi kuah lontong

Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan.

Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini!

Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti!

RESEPI KUAH LONTONG SEDAP

resepi kuah lontong

Bahan A:

  • Kobis bulat (dipotong)
  • Kacang buncis (dipotong serong)
  • Lobak (dipotong bulat)
  • 5 biji cili api merah untuk penyeri

Bahan B:

  • 1 pek pucuk paku + suun
  • 1 pek tempe (digoreng)
  • 1 pek tauhu (digoreng)
    250ml santan (2 kotak)
  • 1 liter air

Bahan tumisan:

  • Ikan bilis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu besar bawang besar (dikisar)
  • 1 sudu besar cili kering (dikisar)
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering.
  2. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B.
  3. Bila sayur sudah layu, masukkan 2 kotak santan (250ml).
  4. Perasakan dengan 1 sudu garam, serbuk cukup rasa dan 2 sudu besar susu pekat.
  5. Kacau dan renihkan selama 10 minit. Siap untuk dihidang!

Sumber resipi dan gambar: CC NoorisHaris

Baca juga: Resipi Laksa Lemak Siam, Menu ‘Rare’ Untuk Rumah Terbuka

The post Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!