Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya.
Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis.
Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap!
RESEPI TERUNG BERLADA
Bahan-bahan:
- 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong)
- 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar)
- Segenggam ikan bilis (digoreng garing)
- Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar)
- Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar)
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng terung hingga lembut, kemudian angkat dan ketepikan.
- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan masak hingga garing.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Tambah lebih kurang setengah cawan air supaya ada sedikit kuah. Didihkan sekejap.
- Kemudian masukkan terung dan gaul rata.
- Siap, angkat dan taburkan ikan bilis goreng yang telah ditumbuk kasar di atasnya.
Sumber: Tengku RosElyza Raja Muhammad
Baca juga: Resepi Terung Bulat Goreng Berlada, Lauk Kampung Yang Ramai Suka!
The post Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan