Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Telur Air Asam Terlajak Mudah Dan Sedap, Lauk Viral Ini Bikin Kecur Air Liur!

https://ift.tt/ySJ0ZGm

telur air asam

Ramai yang suka lauk ringkas dan mudah disediakan seperti Telur Air Asam yang pernah viral dahulu. Sesiapa saja yang pernah membuatnya sebelum ini, pasti memuji kesedapannya.

Telur Air Asam memang sesuai buat mereka yang nak cepat siap masak. Jika dalam keadaan tergesa-gesa tapi perlu memasak, buat saja lauk mudah yang sedapnya memikat ini.

Jika anda belum pernah buat hidangan lauk yang pernah viral ini di rumah, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Norul Haisyu di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: 5 Tips Kupas Telur Rebus Yang Cantik, Isi Tak Melekat Pada Kulit

RESIPI TELUR AIR ASAM

telur air asam

Bahan-bahan:

  • Telur
  • Cili api
  • Bawang besar
  • Tomato
  • Asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Ajinomoto secukup rasa
  • Air suam

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, rebus telur terlebih dahulu dengan membasuhnya bersih-bersih dan masukkan dalam periuk. Jangan besar sangat, biar cukup-cukup dengan telur lagi baik.

2. Masukkan air sama paras dengan telur dan letakkan di atas dapur, kemudian buka api paling besar.

3. Selepas itu, tetapkan masa selama 7 minit dan pastikan jangan terlebih atau terkurang daripada 7 minit supaya hasil telur rebus jadi cantik.

telur air asam

4. Bagi menyediakan air asam, hiris atau cincang cili api, bawang besar dan tomato.

5. Seterusnya, masukkan asam jawa, garam, ajinomoto, air suam dan bancuh sampai sebati.

6. Kemudian, kupas telur bawah air paip sebab nak bagi telur itu elok, licin dan tak koyak-koyak. Toskan dan potong, letak dalam mangkuk.

7. Akhir sekali, masukkan cili tomato, bawang dan tuang air asam. Siap untuk dihidang!

Setelah selesai menyiapkan Telur Air Asam ini, kami cadangkan anda biarkan dahulu selama 15 minit sebelum menikmatinya supaya air asam meresap dan sebati ke dalam telur.

Kombinasi rasa masam, masin dan pedas membuatkan sesiapa saja yang memakannya pasti berselera. Jika anda sediakan lauk ini untuk keluarga, mereka pasti akan memuji kelazatannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Norul Haisyu

Baca juga: Resepi Telur Puyuh Berempah, Terlajak Sedap Sampai Mak Mentua Pun Puji

The post Telur Air Asam Terlajak Mudah Dan Sedap, Lauk Viral Ini Bikin Kecur Air Liur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!