Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Buah Durian Memang Bagus Untuk Kesihatan Tapi Boleh Jadi ‘Racun’ Juga Sebenarnya

Sudah tiba musim buah yang paling dinanti-nantikan oleh semua orang iaitu buah durian. Selain rasanya sedap, khasiat buah durian juga memang banyak untuk kesihatan berbanding buah-buahan tempatan lain.

Namun begitu, perlu diingatkan agar berpada-pada kerana manfaat tersebut boleh menyebabkan ‘racun’ untuk kesihatan diri jika diambil secara berlebihan seperti perkongsian Dr Ahmad Samhan.

Baca juga: “Hmm Tak Tahulah Nak Makan Mana…” Rupanya Ini Tanda Anda Ada Masalah Food Anxiety

KHASIAT BUAH DURIAN MEMANG BANYAK TAPI KENA HATI-HATI

KHASIAT BUAH DURIAN

1. Sifar kolesterol dan tinggi lemak tak tepu (lemak baik) 

Kolesterol boleh menyebabkan jantung tersumbat dan durian bebas daripada kolesterol. Lemak tak tepu baik untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

2. Tinggi anti oksidan 

Anti oksidan dapat membantu memperlahankan proses penuaan dan mengelakkan kerosakan sel penyebab kanser

3. Kaya folic acid dan folate

Bagi mereka yang mempunyai masalah kurang darah (anemia) sangat sesuai untuk penghasilan sel darah merah.

4. Tinggi serat dan fiber

Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit kerana ia boleh melancarkan sistem penghadaman.

5. Mengandungi Tryptophan

Ia merupakan bahan untuk penghasilan serotonin dan melatonin. Boleh membantu sekiranya anda mempunyai masalah tidur (insomnia), kemurungan dan dapat mengurangkan stress. 

Walau bagaimanapun, ia akan jadi racun jika diambil secara berlebihan. Pakar nutrisi menasihatkan hanya 100gm atau 2 ulas kecil durian setiap hidangan.

Antara mudarat jika diambil berlebihan:

Tinggi kalori – Kalori yang tinggi akan menyebabkan kegemukkan.

Tinggi kandungan gula – Bahaya terutamanya bagi mereka yang mempunyai kencing manis dan masalah buah pinggang.

Gastrik – Ia akan membebaskan gas dan alkohol semasa dihadam dan menyebabkan perut kurang selesa dan keradangan perut.

Badan jadi panas – Tindak balas kimia dan proses metabolisma semasa proses penghadaman membuatkan badan jadi panas dan tidak selesa.

Jadi, berpada-padalah bila makan durian. Jangan gelojoh sangat sampai makan 5 biji sehari.

Baca juga: Anda Boleh Terkena Penyakit Ini Kalau Makan Garam Lebih 2 Sudu Setiap Hari, Bahaya!

Sumber: Dr Ahmad Samhan

The post Buah Durian Memang Bagus Untuk Kesihatan Tapi Boleh Jadi ‘Racun’ Juga Sebenarnya first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!