Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Nasi Lemak Beras Panjang, Harum Semerbak & Elok Berderai

https://ift.tt/Ph31GMi

nasi lemak beras basmathi

Ramai tak tahu nasi lemak beras basmathi akan menghasilkan nasi yang lebih tahan lama. Rasa juga bukan sahaja lebih lemak dan wangi, malah nasi juga lebih cantik berderai.

Jika anda ingin tahu cara membuat nasi lemak menggunakan beras panjang ini, boleh ikuti resipi yang dikongsi oleh Puan Rahizal Ruziha di bawah. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Khasiat Air Nasi Atau Rebusan Beras Yang Ramai Tak Tahu, Rupanya Boleh Jadi ‘Ubat’

CARA MASAK NASI LEMAK BERAS BASMATHI

nasi lemak beras basmathi

Bahan-bahan:

  • Beras (empunya resipi guna beras Jasnine PUSAGOLD 1121)
  • Air (lebihkan secawan dari sukatan beras tadi)
  • Santan kotak KARA (2 kotak kecil)
  • Minyak (2 senduk)
  • Halia (diketuk)
  • Serai (diketuk)
  • Daun pandan
  • Garam (secukup rasa)

Cara-cara:

  1. Sukat beras menggunakan cawan, ikut sukatan yang sesuai dengan bilangan orang yang makan.
  2. Tambahkan air, lebihkan secawan berbanding sukatan beras yang digunakan tadi.
  3. Masukkan santan KARA (2 kotak kecil) untuk memberi rasa lemak pada nasi.
  4. Panaskan minyak dalam periuk, kemudian tumis halia, serai dan daun pandan sehingga wangi.
  5. Setelah itu, masukkan beras dan air ke dalam periuk, kemudian masak hingga nasi masak sepenuhnya.
  6. Tambahkan garam secukup rasa untuk kesempurnaan rasa nasi lemak.
  7. Akhir sekali, masak nasi seperti biasa hingga siap.

Sumber: Rahizal Ruziha

Baca juga: Tips Masak Beras Basmathi Yang Lembut & Peroi, Nisbah Sukatan Air Sangat Penting!

The post Cara Masak Nasi Lemak Beras Panjang, Harum Semerbak & Elok Berderai appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!