Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Daging Kunyit Ala Kelantan, Goreng Teknik Ini Lagi Sedap & Dijamin Lembut!

https://ift.tt/Zo5L6R1

daging goreng kunyit kelantan

Resipi daging goreng kunyit Kelantan perkongsian oleh Aisyah Humaira ini sedikit berbeza dari yang lain. Beliau berkongsikan teknik supaya daging lebih sedap, lembut dan menyerap segala perasa.

Jika anda tertanya-tanya apakah teknik yang digunakan, jom ikuti resipi lengkap dengan langkah demi langkah di bawah. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Tip Sup Daging Bebas Lemak Walaupun Sejuk, Letak Sayur Ini Waktu Masak

RESEPI DAGING GORENG KUNYIT KELANTAN

Bahan-bahan:

  • Daging dihiris nipis
  • Kunyit serbuk
  • Bawang besar atau bawang holland – dihiris
  • Minyak secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa (jika perlu)
  • Kacang panjang

Cara-cara:

  1. Gaul daging bersama serbuk kunyit dan garam secukupnya.
  2. Panaskan kuali. Masukkan daging dan layukan selama beberapa minit. Tambahkan air sehingga paras daging, kemudian rebus dalam kuali dengan api perlahan hingga daging empuk.
  3. Jika air sudah kering tetapi daging belum lembut, tambahkan sedikit lagi air dan renehkan sehingga daging empuk.
  4. Apabila daging hampir lembut dan air telah kering, tuangkan sedikit minyak dalam kuali. Minyak hanya perlu cukup untuk menggoreng daging.
  5. Goreng daging dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia, dan cili yang telah dipotong. Goreng sehingga semua bahan sebati dan layu. Hidangkan apabila siap.

Kredit resipi dan gambar: Aisyah Humaira

Baca juga: Cara Masak Kari Daging Tanpa Santan, Tetap Pekat & Rasa Lemak

The post Daging Kunyit Ala Kelantan, Goreng Teknik Ini Lagi Sedap & Dijamin Lembut! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!