Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Karipap Telur Rebus, Lain Dari Lain Tapi Tetap ‘Layan’!

https://ift.tt/ES30smL

karipap telur rebus

Menjadi kebiasaan untuk kita jumpa karipap berintikan kentang, ayam, daging dan ikan. Tapi pernah tak anda rasa dan cuba karipap telur rebus?

Kalau tak biasa, entri kali ini kami bawa resipi istimewa iaitu karipap berinti telur rebus yang sedap dan tak rugi cuba.

Kalau ada lebih telur rebus di rumah, boleh cuba resipi di bawah ini.

Baca juga: Cara Buat Sambal Bangkok Yang Tak Cepat Rosak, Sedap Menyengat!

RESIPI KARIPAP TELUR REBUS

Bahan-bahan untuk kulit karipap:

  • 1 kg tepung gandum
  • 1/2 sudu besar garam
  • Air secukupnya
  • 250 ml minyak masak, dipanaskan

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak hingga benar-benar panas.

2. Masukkan garam ke dalam tepung, dan tuangkan minyak panas ke atasnya. Gaul rata sehingga sebati.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit, dan uli hingga menjadi doh yang lembut.

4. Jika suka, boleh tambahkan 2 sudu tepung beras dan air kapur untuk tekstur lebih rangup.

Bahan-bahan untuk inti karipap:

  • 1 kg kentang, dipotong dadu
  • Gula secukup rasa
  • Daun sup, dihiris
  • Udang geragau
  • Serbuk kari
  • Lada kering (2 senduk)

Cara Penyediaan:

1. Tumis lada kering hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk kari pedas dan gaul rata.

2. Tambahkan air, udang geragau, dan kentang. Masak sehingga kentang empuk dan inti hampir kering.

3. Akhir sekali, masukkan daun sup. Sesuaikan kepekatan inti mengikut selera.

karipap telur rebus

Menggoreng karipap:

1. Bentukkan karipap dengan memasukkan inti kentang dan telur rebus.

karipap telur rebus

2. Goreng hingga keemasan.

Selamat mencuba dan jangan lupa baca Bismillah sebelum memulakan!

Sumber: Aslinda Azlan

Baca juga: Keropok Ikan Bilis Guna Nasi Semalam, Sesuai Untuk Minum Petang!

The post Cara Buat Karipap Telur Rebus, Lain Dari Lain Tapi Tetap ‘Layan’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!