Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Kentang Goreng Cili Padi, Kesedapan Rasa Pedas Boleh Buat Bertambah Nasi!

https://ift.tt/IYoMTHi

ubi kentang goreng

Resepi ubi kentang goreng cili padi ini sangat sesuai untuk mereka yang ada banyak kentang di rumah dan tidak tahu nak masak apa.

Ubi kentang biasanya dijadikan bahan sampingan dalam hidangan seperti kari daging atau kari ayam.

Namun, kali ini, apa kata jom cuba resipi kentang goreng cili padi yang ringkas dan mudah disediakan untuk seisi keluarga.

Baca juga: Jangan Buang Kulit Ubi Kentang! Rupanya Boleh Buat Kerepek Rangup Untuk Kudap-Kudap

RESEPI UBI KENTANG GORENG CILI PADI

ubi kentang goreng

Bahan-bahan:

  • 5-6 biji cili api (ikut kepedasan yang diinginkan)
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3-4 biji cili merah (boleh tambah atau kurangkan)
  • 3-4 biji kentang (dipotong dadu)
  • Perisa (garam, gula dan serbuk perasa secukupnya)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara memasak:

  1. Potong kentang kepada bentuk dadu, kemudian goreng hingga kentang masak dan keemasan.
  2. Sementara itu, blend bawang merah, bawang putih dan cili api (serta cili merah jika digunakan) hingga halus.
  3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan yang telah diblend tadi hingga garing dan wangi.
  4. Masukkan perisa seperti garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  5. Akhir sekali, masukkan kentang goreng yang telah siap, kacau rata supaya semua bahan tercampur dengan baik.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Kredit resipi dan gambar: Liyzaa Fendiy

Baca juga: Resepi Begedil Kentang Ayam Tanpa Tepung, Guna Cara Ini Confirm Tak Hancur!

The post Resipi Kentang Goreng Cili Padi, Kesedapan Rasa Pedas Boleh Buat Bertambah Nasi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!