Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Perapan Ayam Penyet Paling Mudah Dan Sedap, Resipi Ini Gerenti Menjadi!

https://ift.tt/CtqD0dX

perapan ayam penyet

Peminat masakan Indonesia pasti teruja dengan perkongsian kami kali ini tentang perapan Ayam Penyet yang paling sedap. Tambahan pula, cara membuatnya cukup mudah.

Resipi perapan Ayam Penyet ini dikongsikan oleh Suraya Jainul di Facebook yang bukan saja ringkas, malah hasilnya cukup memuaskan. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Goreng Pandan Simple Dengan 3 Langkah, Siap Aroma Harum Semerbak!

RESIPI PERAPAN AYAM PENYET

perapan ayam penyet

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (dipotong 12 mengikut saiz yang disukai)
  • 2 biji bawang
  • 2 inci halia
  • 3 batang serai
  • 2 sudu ketumbar
  • 2 inci kunyit
  • 1 sudu jintan manis
  • 1 sudu jintan putih
  • 5 ulas bawang putih
  • Sedikit garam
  • 1 sudu mushrooms seasoning atau stock ayam
  • 1 gelas air
  • 3 helai bay leaf
  • 2 sudu tepung jagung

Cara-cara buat perapan ayam penyet:

1. Mula-mula, kisar bawang, halia, kunyit, bawang putih, serai, ketumbar, jintan manis, jintan putih, mushrooms seasoning atau stock ayam dan sedikit garam.

2. Selepas itu, rebus ayam bersama bahan kisar dengan segelas air dalam periuk dan masukkan bay leaf.

3. Setelah nampak ayam sudah masak, terus angkat dan ketepikan terlebih dahulu (boleh biar beberapa jam jika suka, nak terus goreng pun boleh).

4. Kemudian, ambil sedikit air rebusan ayam tadi dan bancuh dengan tepung jagung.

5. Seterusnya, masukkan satu sudu kecil stock ayam atau mushrooms seasoning dalam bancuhan tepung tadi.

6. Akhir sekali, boleh goreng ayam dengan celupkan ke dalam adunan tepung. Goreng sekejap saja sebab ayam sudah masak. Siap untuk dihidang!

perapan ayam penyet

Tak dinafikan banyak kedai makan di Malaysia yang ada menu nasi ayam penyet. Jika teringin tapi malas nak keluar rumah, boleh buat sendiri dengan resipi perapan Ayam Penyet ini.

Resipi ini sangat sesuai dijadikan sebagai lauk untuk makan tengah hari atau malam di rumah. Selain itu, anda boleh lengkapkan hidangan ini bersama sambal, tauhu dan tempe yang lazat.

Selamat mencuba!

Sumber: Suraya Jainul

Baca juga: Resepi Nasi Ayam Penyet Untuk Satu Keluarga, Sekejap Je Dah Siap Masak!

The post Perapan Ayam Penyet Paling Mudah Dan Sedap, Resipi Ini Gerenti Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!