Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Cara Buat Karipap Carbonara, Gaya Moden Untuk Selera Anak!

https://ift.tt/ieh7P9k

karipap carbonara

Kuih karipap yang biasanya kita kenali dengan inti daging atau kentang berempah. Namun kali ini, mari kita cuba karipap carbonara pula.

Sesuai untuk hidangan ringan atau snek istimewa, terutama jika anak-anak nak sesuatu yang lebih moden dan berbeza.

Rasanya yang lembut dan berkrim dari inti carbonara ditambah dengan tekstur kulit karipap yang rangup pasti akan membuatkan sesiapa sahaja jatuh cinta!

Baca lagi: Resepi Cucur Udang Rangup, Wanita Ini Ajar Cara Mudah Buat Guna Senduk

RESIPI KARIPAP CARBONARA

Bahan-bahan untuk kulit karipap (Anggaran 10 biji):

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung beras (untuk kelembutan dan rangup)
  • 1/2 sudu teh garam
  • Air sejuk (ais)
  • 2 sudu besar margerin yang dicairkan + 1 sudu besar minyak masak (panaskan)

Cara-cara membuat kulit karipap:

1. Satukan tepung gandum, tepung beras dan garam dalam sebuah bekas.

2. Masukkan margerin cair yang sudah dipanaskan ke dalam tepung tadi.

3. Uli bahan-bahan tadi dengan air ais sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi elastik dan mudah dibentuk.

4. Setelah itu, biarkan doh seketika untuk rehat sebelum dibentuk menjadi kulit karipap.

Bahan-bahan untuk inti karipap carbonara:

  • 4 biji kentang, dipotong dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji bawang Holland, dipotong dadu
  • Prego carbonara (secukupnya)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • Isi ayam atau daging (ikut pilihan, dipotong kecil)
  • 2 keping keju cheddar
  • Bahan perasa secukupnya (garam, gula, dan perasa pilihan)
  • Daun parsley untuk hiasan dan rasa

Cara-cara membuat inti karipap carbonara:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang Holland sehingga naik bau.

2. Masukkan ayam atau daging, dan masak sehingga bahan tersebut masak sepenuhnya.

3. Kemudian, masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Tambahkan sedikit air dan biarkan kentang empuk.

4. Selepas itu, masukkan serbuk lada hitam dan Prego carbonara secukupnya, serta bahan perasa seperti garam dan gula.

5. Kacau rata, dan masukkan keju cheddar yang telah dipotong kecil-kecil. Biarkan keju cair dan sebati dengan inti.

6. Terakhir, masukkan daun parsley untuk memberi rasa segar dan aroma yang sedap.

Penyediaan karipap:

1. Ambil doh yang telah dibiarkan rehat dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil.

2. Canai doh membentuk bulatan kecil, kemudian letakkan sedikit inti di tengah.

3. Lipat dan bentuk menjadi bentuk karipap yang biasa. Pastikan tepi-tepi karipap dipicit rapat supaya inti tidak keluar semasa digoreng.

4. Goreng karipap dalam minyak panas sehingga keemasan dan rangup. Angkat dan toskan minyak.

Selamat mencuba!

Sumber: Marsha Yanie

Baca lagi: Resipi Ikan Duri Kuah Lada, Gabungan 3 Rasa Gerenti Buat Tambah Nasi!

The post Cara Buat Karipap Carbonara, Gaya Moden Untuk Selera Anak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan