Resepi Nasi Minyak Sedap Tak Terkata, Satu Rumah Bau Macam Tengah Masak Kenduri!

Imej
https://ift.tt/gmxhB8H Jika teringin makan hidangan kenduri yang harum satu rumah, resepi Nasi Minyak sedap ini patut dicuba. Tak perlu tunggu jemputan, sekarang anda boleh masak sendiri di rumah saja. Ramai yang puji resepi Nasi Minyak sedap yang dikongsikan oleh Haziraida Md Isa di Facebook kerana ada wangi rempah dan rasa yang seimbang. Jom kita cuba! Baca juga: Nasi Goreng Udang Kering Guna Pes Buatan Sendiri, Wanginya Sampai Jiran Toleh Dua Kali! RESEPI NASI MINYAK SEDAP Bahan-bahan: 1kg beras basmathi (jika nak masak pagi, malam sebelum tidur sudah rendam) 2 sudu besar minyak masak 3 sudu besar planta 2 sudu besar minyak sapi 1 batang kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 6 kuntum bunga cengkih 1 biji bawang merah besar (mayang halus) 5 ulas bawang putih (mayang halus) 1cm halia (tumbuk halus) 2 helai daun pandan ½ cawan susu cair 3 sudu besar sos tomato Saffron atau pewarna kuning Buah kismis Garam dan gula secukup rasa Cara-c...

Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

https://ift.tt/1sjtp6W

kuih talam gula merah

Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini.

Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat.

Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba!

Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’

RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH

kuih talam gula merah

Bahan A (bahagian bawah):

  • 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis)
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa)

Bahan B (bahagian atas):

Cara-cara membuat adunan A:

1. Masak dulu gula merah, gula pasir dan air. Apabila larut, tapis air gula ini untuk buang bendasing.

2. Masukkan air gula bersama tepung gandum dan santan cair ke dalam blender.

3. Kisar sampai adunan betul-betul sebati dan tak berketul.

4. Sapu acuan lompang dengan minyak supaya senang keluarkan nanti.

5. Panaskan pengukus dan pastikan air betul-betul mendidih.

6. Tuang ¾ penuh adunan A ke dalam acuan.

7. Kukus sampai masak (boleh uji dengan garfu, cucuk dan pastikan ia tak melekat).

Cara-cara membuat adunan B:

1. Masukkan semua bahan (santan pekat, tepung beras, tepung jagung, garam) ke dalam blender.

2. Kisar sampai sebati dan licin.

3. Setelah lapisan bawah sudah masak, tuangkan adunan B.

4. Kukus semula lebih kurang 10 minit atau sampai lapisan atas betul-betul masak.

5. Apabila sudah siap, angkat dari pengukus dan biarkan kuih sejuk sepenuhnya.

Setelah keluarkan dari acuan, anda akan dapati hasil kuih Talam Gula Merah yang dibuat akan pejal cantik dan mudah diangkat.

Selamat mencuba!

Sumber: Roshima Ibrahim Shima

Baca juga: Talam Ubi Kanda Mudah Dengan 5 Bahan, Bila Makan Terasa Disayangi Adinda!

The post Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan