Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Cucur Badak Paling Mudah, Nak Lebih Sedap Kena Letak 1 Bahan Ini Dalam Inti

Setiap petang kalau makan cucur bawang pun bosan juga kan? Apa kata tukar menu iaitu cuba resepi cucur badak seperti perkongsian Puan Noor Ain Umairahariz Baba di laman Facebooknya.

Nak lebih mudah, boleh buat adunan banyak-banyak dan frozenkan sahaja. Bila nak goreng, tinggal buka sahaja peti ais. Tak perlu susah payah beli di kedai. Sedapnya!

Baca juga: Dapat 163K Shares Di Facebook, Ini Resepi Sup Thai Viral Terpaling Sedap & Kick!

RESEPI CUCUR BADAK PALING SEDAP & MUDAH

RESEPI CUCUR BADAK

Bahan-bahan:

  • 500gm keledek oren
  • 180gm tepung gandum
  • 1tbsp butter
  • Sedikit garam

Bahan-bahan inti:

  • 1 biji kelapa parut putih.
  • 5 tangkai cili kering rebus
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • 1 batang serai
  • Semangkuk/segenggam ikan bilis

Cara penyediaan inti:

1. Kisar semua bahan di atas kecuali kelapa.

2. Masuk bahan kisar tadi bersama kelapa, sedikit air asam jawa, garam dan gula cukup rasa.

3. Saya letak 2 hingga 3 helai daun limau. Kacau dengan api perlahan sehingga serunding kelapa kering.

Cara penyediaan kuih:

1. Rebus keledek sehingga empuk dan lenyek ketika panas.

2. Biarkan suam baru tambah butter dan garam.

3. Gaul sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati. Adunan memang lembut ya.

4. Sapu sedikit minyak dekat tangan supaya adunan tak melekat.

5. Timbang 40gm dan isi inti serunding di dalamnya. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.

6. Buat sampai habis adunan. Goreng menggunakan minyak panas dengan api perlahan sehingga warna perang keemasan.

Sedia untuk dihidangkan. Kalau nak frozenkan, boleh goreng separuh masak dan simpan di tempat sejuk beku.

Selamat mencuba!

Baca juga: 30 Idea Menu Bekal Anak Ke Sekolah, Confirm Makan Sampai Habis & Tak Bosan!

Sumber: Facebook Noor Ain Umairahariz Baba

The post Resepi Cucur Badak Paling Mudah, Nak Lebih Sedap Kena Letak 1 Bahan Ini Dalam Inti first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!