Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi French Toast Guna 2 Bahan, Mudah & Tak Serap Minyak!

https://ift.tt/uNnUheJ

resepi french toast

Resepi french toast salah satu menu yang boleh dimasak dengan mudah dan cepat untuk sarapan pagi.

Walaupun ringkas, roti telur ini boleh mengenyangkan perut anak-anak sebelum bertolak ke sekolah.

Cara membuatnya juga sangat ringkas. Ibu-ibu hanya memerlukan 2 bahan yang biasa ada di dapur. Antara bahan tersebut ialah roti keping, telur dan tepung bestari.

Bukan itu saja, resipi ini juga tidak menyerap banyak minyak. Jadi, bila dimakan tidak akan terasa terlalu muak.

Jika ada yang mahu mencubanya, boleh ikuti resipi lengkap yang dikongsikan oleh Puan Shida Ambok di bawah. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Resipi Roti Canai Ini Lagi Lembut Lagi Kedai Mamak, Teramat Senang!

RESEPI FRENCH TOAST 2 BAHAN

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 8 keping roti
  • 3 biji telur
  • 1 ½ sudu tepung bestari

Cara membuatnya:

1. Sediakan pengisar. Pecahkan telur ke dalam alat tersebut dan kisarkan.

2. Kemudian, masukkan pula tepung bestari. Sambung kisar lagi sehingga betul-betul sebati dan nampak sedikit kembang.

3. Potong roti kepada empat bahagian.

4. Celup roti ke dalam adunan telur dan tepung tadi.

5. Kemudian, goreng dengan sedikit minyak. Balik-balikkan apabila sudah kekuningan.

resepi french toast

6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

resepi french toast

Kredit resipi dan gambar: Facebook Shida Ambok

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Yis, Hasilnya Tetap Kembung & Berongga!

The post Resipi French Toast Guna 2 Bahan, Mudah & Tak Serap Minyak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!