Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cendawan Enoki Goreng Rangup, Makan Petang-Petang Memang Layan

https://ift.tt/s9Rgqjf

cendawan enoki goreng

Petang-petang memang sedap kalau dapat makan cendawan enoki goreng rangup. Memang ‘layan’ sangat sampai tak sedar dah habis licin sepinggan.

Cara penyediaannya juga cukup ringkas. Yang paling penting, jika anda ikuti resipi ini, cendawan akan menjadi rangup elok dan tidak berminyak.

Oleh itu, mari kita sama-sama ikuti perkongsian yang dikongsikan oleh seorang pengguna laman sesawang Facebook bernama Encik Roslan Rusly di bawah.

Baca juga: Tips Pilih Cendawan Enoki ‘Fresh’, Elak Beli Yang Ada Ciri-Ciri Ini

RESIPI CENDAWAN ENOKI GORENG RANGUP

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Tepung bestari
  • Cendawan enoki
  • Air

Cara penyediaannya:

1. Buat larutan bancuhan tepung bestari. Cair pun tak apa.

2. Bersihkan cendawan dan rendam di dalam bancuhan tadi selama 10 minit.

3. Sediakan pula tepung kering untuk proses membedakkan cendawan.

4. Letakkan cendawan yang direndam tadi ke dalam tepung kering dan ratakan ke seluruh cendawan.

5. Angkat cendawan yang dah dibedakkan dan goyang sikit untuk biarkan lebihan tepung jatuh.

6. Goreng selana 5 minit dengan minyak yang panas dan balik-balikkan.

7. Bila dah keperangan, boleh angkat dan toskan.

8. Sedia untuk menjamu selera, selamat mencuba!

cendawan enoki goreng

Kredit resipi dan gambar: Roslan Rusly

Baca juga: Resipi Sup Cendawan Sihat Tanpa Gula & MSG, Kenyang Pulak Tu!

Baca juga: Cara Cuci Cendawan Sisir Yang Betul, Baru Tak Rasa Hapak Kayu!

The post Cendawan Enoki Goreng Rangup, Makan Petang-Petang Memang Layan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!