Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Roti Sarang Lebah & Sos Karamel, Setiap Gigitan Bagai Di Awang-Awangan!

https://ift.tt/PITdmHN

resipi roti sarang lebah

Kalau roti canai ada menu sarang burung, entri hari ini kami bawakan resipi roti sarang lebah. Ha, kalau nak tahu macam mana wajib baca hingga habis!

Roti ini bukan sahaja sesuai dinikmati sebagai minum petang, malah boleh diubahsuai menjadi donut, pau sambal, roti sosej, atau pau goreng.

Jom baca resipi yang dikongsikan ini.

Baca juga: Cara Buat Sambal Bangkok Yang Tak Cepat Rosak, Sedap Menyengat!

RESIPI ROTI SARANG LEBAH

Bahan-bahan utama:

  • 500gm tepung high protein
  • 250gm tepung gandum
  • 3 sudu besar gula halus
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 3 biji kuning telur
  • 7gm bread softener/improver
  • 1 sudu besar yis (7gm)
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 370ml air suam
  • 3 sudu besar marjerin
  • 1 sudu teh garam halus

Cara-cara membuat:

1. Campurkan yis dengan gula pasir dan air suam. Biarkan sehingga yis berbuih.

2. Dalam mangkuk besar, gaulkan tepung high protein, tepung gandum, gula halus, susu tepung, dan bread softener.

3. Masukkan kuning telur, susu pekat manis, dan campuran yis yang telah berbuih. Gaul sehingga sebati.

4. Uli adunan sehingga menjadi doh. Masukkan marjerin dan garam, kemudian teruskan menguli sehingga doh elastik dan tidak melekat pada tangan.

5. Rehatkan doh dalam mangkuk yang ditutup dengan kain lembap selama 1-2 jam atau sehingga doh naik dua kali ganda.

6. Setelah doh naik, bahagikan kepada bentuk bulat kecil. Susun dalam loyang yang telah dilengser.

7. Biarkan doh naik sekali lagi selama 30 minit sebelum dibakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20-25 minit atau sehingga perang keemasan.

Bahan sos karamel:

  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1 tin susu sejat
  • 1 penutup esen vanilla
  • 1 sudu besar marjerin

Cara membuat sos karamel:

1. Panaskan gula pasir dalam kuali hingga menjadi karamel.

2. Masukkan susu sejat sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.

3. Tambahkan esen vanilla dan marjerin. Kacau hingga sos pekat dan licin.

resipi roti sarang lebah

4. Tuangkan sos karamel ke atas roti yang telah dibakar.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Wani

Baca juga: Cara Buat Bebola Bergedil Ayam, Bentuk Bulat Comel Senang Nak Telan!

The post Resipi Roti Sarang Lebah & Sos Karamel, Setiap Gigitan Bagai Di Awang-Awangan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!