Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Kerabu Perut Pucuk Paku & Tauge, Lagi Sedap Kalau Buat Stail Macam Ini!

Jika anda penggemar kerabu, pasti pernah mencuba kerabu perut yang dipadankan bersama pucuk paku dan tauge. Mudah sahaja resepi kerabu perut dan boleh mencuba membuatnya sendiri di rumah.

Lebih sedap sekiranya letak 1 bahan rahsia seperti perkongsian pengguna Facebook bernama Ctie Zubaidah di bawah. Jom cuba menu ini!

Baca juga: Cara Buat Telur Rebus Tanpa Air, Tak Sampai 5 Minit Dah Siap. Memang Elok Kejadiannya!

RESEPI KERABU PERUT PUCUK PAKU & TAUGE, SEDAP MELAMPAU

RESEPI KERABU PERUT

Menu meratah hari ini, kerabu perut pucuk paku tauge. 

Bahan-bahan: 

  • Perut
  • Pucuk paku
  • Tauge
  • Air limau
  • Bawang besar dihiris
  • 10 biji cili padi
  • 5 batang serai
  • 2 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • Lengkuas (saya tak letak)
  • Santan
  • Kerisik
  • Belacan
  • Garam dan perasa secukupnya

Cara penyediaan:

1. Cuci perut, pucuk paku dan tauge sehingga bersih.

2. Kemudian, rebus perut sehingga masak dan celurkan pucuk paku serta tauge.

3. Seterusnya, kisar cili padi, serai, bawang besar, halia, lengkuas, santan, kerisik, belacan, garam dan perasa.

4. Tuang ke dalam bekas dan gaul bersama bahan yang sudah direbus.

Sedia untuk dihidangkan. Selain ratah, kerabu ini juga sedap dipadankan bersama nasi daging.

Selamat mencuba!

Baca juga: Resepi Kek Tapak Kuda Viral Paling Sedap, Buat Sendiri Lebih Lembut & Puas Hati!

Sumber: Facebook Ctie Zubaidah

The post Resepi Kerabu Perut Pucuk Paku & Tauge, Lagi Sedap Kalau Buat Stail Macam Ini! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!