Resepi Kerabu Perut Pucuk Paku & Tauge, Lagi Sedap Kalau Buat Stail Macam Ini!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Jika anda penggemar kerabu, pasti pernah mencuba kerabu perut yang dipadankan bersama pucuk paku dan tauge. Mudah sahaja resepi kerabu perut dan boleh mencuba membuatnya sendiri di rumah.
Lebih sedap sekiranya letak 1 bahan rahsia seperti perkongsian pengguna Facebook bernama Ctie Zubaidah di bawah. Jom cuba menu ini!
Baca juga: Cara Buat Telur Rebus Tanpa Air, Tak Sampai 5 Minit Dah Siap. Memang Elok Kejadiannya!
RESEPI KERABU PERUT PUCUK PAKU & TAUGE, SEDAP MELAMPAU
Menu meratah hari ini, kerabu perut pucuk paku tauge.
Bahan-bahan:
- Perut
- Pucuk paku
- Tauge
- Air limau
- Bawang besar dihiris
- 10 biji cili padi
- 5 batang serai
- 2 biji bawang besar
- 1 inci halia
- Lengkuas (saya tak letak)
- Santan
- Kerisik
- Belacan
- Garam dan perasa secukupnya
Cara penyediaan:
1. Cuci perut, pucuk paku dan tauge sehingga bersih.
2. Kemudian, rebus perut sehingga masak dan celurkan pucuk paku serta tauge.
3. Seterusnya, kisar cili padi, serai, bawang besar, halia, lengkuas, santan, kerisik, belacan, garam dan perasa.
4. Tuang ke dalam bekas dan gaul bersama bahan yang sudah direbus.
Sedia untuk dihidangkan. Selain ratah, kerabu ini juga sedap dipadankan bersama nasi daging.
Selamat mencuba!
Baca juga: Resepi Kek Tapak Kuda Viral Paling Sedap, Buat Sendiri Lebih Lembut & Puas Hati!
Sumber: Facebook Ctie Zubaidah
The post Resepi Kerabu Perut Pucuk Paku & Tauge, Lagi Sedap Kalau Buat Stail Macam Ini! first appeared on SirapLimau.com.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan