Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Asam Laksa Guna Sardin Tin Yang Kaww, Cara Mudah Tak Perlu Siang Ikan!

https://ift.tt/SuVehKm

asam laksa

Resepi Asam Laksa menggunakan ikan sardin dalam tin ini sangat popular. Ia bukan sahaja mudah disediakan, tetapi kuahnya juga sedap dan pekat.

Apa kata kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Ifah Mohd Zaki di bawah. Asam laksa ini memang terlajak sedap. Selepas satu mangkuk, pasti nak tambah lagi!

Baca juga: Resipi Laksa Kuah Merah Terengganu, Memang Sedap & Lain Dari Lain!

RESEPI ASAM LAKSA GUNA SARDIN TIN

asam laksa

Bahan-bahan kisar:

  • 1 tin sardin (besar)
  • 1 tin kecil sardin
  • 1 paket pes asam pedas Adabi
  • 4 biji bawang merah
  • Lada kering / cili boh
  • Sedikit belacan

Bahan-bahan lain:

Cara-cara:

  1. Kisar bahan-bahan kisar di atas kecuali sardin tin kecil. Untuk sardin kecil, hancurkan menggunakan garpu supaya ikan tetap berbentuk ketulan sedikit. Ambil sekali dengan kuah ya!
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, bersama sardin yang dihancurkan. Tambahkan air mengikut kesesuaian, boleh buat pekat sedikit jika suka.
  3. Masukkan bunga kantan, daun kesum, dan asam keping. Perasakan dengan garam.
  4. Sedia untuk dihidangkan bersama bahan sampingan. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Ifah Mohd Zaki

Baca juga: Cara Masak Laksa Johor Asli, Guna Ikan Jenis Ini Supaya Kuah Lebih Pekat & Padu

The post Asam Laksa Guna Sardin Tin Yang Kaww, Cara Mudah Tak Perlu Siang Ikan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!