Cara Pilih Jenis Pucuk Ubi Kayu Yang Pahit & Tidak Pahit, Rupanya Ada Banyak!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Pucuk ubi kayu merupakan salah satu jenis ulam yang menjadi kegemaran ramai. Walaupun kebanyakannya perlu direbus terlebih dahulu untuk mengurangkan tekstur liat, orang masih tetap suka kerana rasanya yang unik.
Namun, untuk pengetahuan anda terdapat banyak jenis pucuk ubi sebenarnya dan anda perlu tahu jenis yang mana tidak pahit dan yang mana pahit. Jadi, berikut merupakan perkongsian untuk peminat ulam ini ambil tahu dan pandai pilih pucuk ubi yang manakah ada rasa pahit dan tidak.
Baca juga: Cara Siang & Masak Pucuk Ubi Kayu Supaya Tak Berangin Perut, Makan Pun Tak Liat!
JENIS PUCUK UBI KAYU YANG PAHIT DAN TAK PAHIT
1.Pucuk ubi tangkai merah
Pahit, perlu direbus dahulu sebelum masak.
2.Pucuk ubi tangkai hijau
Tak pahit, boleh terus masak tanpa direbus terlebih dahulu.
3.Pucuk ubi kayu pulut
Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.
4.Pucuk ubi kangkung
Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.
5.Pucuk ubi kayu kerinting
Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.
6.Pucuk ubi kayu batik kuning
Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.
7.Pucuk ubi kayu daun hitam
Pahit, perlu direbus dahulu sebelum masak.
8.Pucuk ubi kayu batik putih hijau atau ubi gajah
Masih tiada maklumat sama ada pahit atau tidak kerana jarang ditemui dan sering disangkakan hanya pokok hiasan. Namun menurut komen netizen mengatakan ia berasal dari Indonesia dan rasanya tidak pahit.
*Kalau tak pasti, boleh sahaja celur terlebih dahulu tidak kira apa sahaja jenis pucuk ubi ya!
Baca juga: Cantik Dipandang Tapi Tak Halal, Ini Cara Pilih Pinggan Mangkuk Ada Label ‘Bone China’
Sumber: Sara Saad
The post Cara Pilih Jenis Pucuk Ubi Kayu Yang Pahit & Tidak Pahit, Rupanya Ada Banyak! first appeared on SirapLimau.com.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan