Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Pilih Jenis Pucuk Ubi Kayu Yang Pahit & Tidak Pahit, Rupanya Ada Banyak!

Pucuk ubi kayu merupakan salah satu jenis ulam yang menjadi kegemaran ramai. Walaupun kebanyakannya perlu direbus terlebih dahulu untuk mengurangkan tekstur liat, orang masih tetap suka kerana rasanya yang unik.

Namun, untuk pengetahuan anda terdapat banyak jenis pucuk ubi sebenarnya dan anda perlu tahu jenis yang mana tidak pahit dan yang mana pahit. Jadi, berikut merupakan perkongsian untuk peminat ulam ini ambil tahu dan pandai pilih pucuk ubi yang manakah ada rasa pahit dan tidak.

Baca juga: Cara Siang & Masak Pucuk Ubi Kayu Supaya Tak Berangin Perut, Makan Pun Tak Liat!

JENIS PUCUK UBI KAYU YANG PAHIT DAN TAK PAHIT

1.Pucuk ubi tangkai merah

pucuk ubi

Pahit, perlu direbus dahulu sebelum masak.

2.Pucuk ubi tangkai hijau

pucuk ubi

Tak pahit, boleh terus masak tanpa direbus terlebih dahulu.

3.Pucuk ubi kayu pulut

Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.

4.Pucuk ubi kangkung

Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.

5.Pucuk ubi kayu kerinting

Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.

6.Pucuk ubi kayu batik kuning

Tidak pahit, boleh terus dimasak tanpa perlu rebus.

7.Pucuk ubi kayu daun hitam

Pahit, perlu direbus dahulu sebelum masak.

8.Pucuk ubi kayu batik putih hijau atau ubi gajah

Masih tiada maklumat sama ada pahit atau tidak kerana jarang ditemui dan sering disangkakan hanya pokok hiasan. Namun menurut komen netizen mengatakan ia berasal dari Indonesia dan rasanya tidak pahit.

*Kalau tak pasti, boleh sahaja celur terlebih dahulu tidak kira apa sahaja jenis pucuk ubi ya!

Baca juga: Cantik Dipandang Tapi Tak Halal, Ini Cara Pilih Pinggan Mangkuk Ada Label ‘Bone China’

Sumber: Sara Saad

The post Cara Pilih Jenis Pucuk Ubi Kayu Yang Pahit & Tidak Pahit, Rupanya Ada Banyak! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!