Resepi nasi ayam Hainan
Masakan nasi ayam Hainan adalah hidangan nikmat yang berasal dari China yang menampilkan kombinasi rasa asam-manis dengan sedikit rasa pedas. Resep ini sangat sederhana dan mudah dimasak di rumah. Berikut adalah cara untuk membuat masakan nasi ayam Hainan:
**Bahan-bahan:**
- 1/2 kg ayam, potong-potong
- 2 cawan beras
- 1/4 cawan minyak
- 4 cawan air
- 1/2 cawan saus tiram asam
- 1/4 cawan minyak kelapa sawit
- 2 sdm garam
- 2 sdm gula pasir
- 1/2 sdt lada bubuk
- 3 batang serai, geprek
- 2 bawang bombay, cincang halus
- 3 buah bawang merah, cincang halus
- 1/2 buah jeruk nipis, ambil airnya
**Langkah-langkah:**
1. Tuang minyak ke dalam kuali dan panaskan. Tumis bawang merah dan bawang bombay hingga harum.
2. Tambahkan serai, garam dan gula pasir. Masak hingga bumbu menyatu.
3. Masukkan ayam dan tumis hingga berubah warna.
4. Tuang air dan beras ke dalam kuali. Tambahkan saus tiram asam dan minyak kelapa sawit.
5. Biarkan beras mengaduk hingga matang, lalu masukkan lada bubuk dan perasan jeruk nipis.
6. Masak nasi hingga matang dan nasi mencapai konsistensi yang diinginkan.
7. Sajikan nasi ayam Hainan dengan salad, timun dan sedikit hirisan tomato
Resepi nasi ayam claypot
MASAK AYAM DENGAN CENDAWAN SHIITAKE, SEDAP SANGAT!
Hi, assalamualikum semua.Harini saya nak share 1 resepi menggunakan ayam dan cendawan shiitake yg kering tu. Resepi ni nak masak guna claypot boleh, nak guna periuk nasi pun boleh.
- 2 cawan beras wangi (rendam selama 30 minit, dan basuh bersih)
- 2 1/4 cawan stok ayam (air panas + 1 kiub pati ayam)
- sedikit lemak ayam (ditumis untuk ambil minyak dari lemak ayam)
- 1/3 cawan air rendaman cendawan shiitake
- 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
- 1/4 ekor ayam (saya guna bahagian thigh/peha dan saya buang tulang)
- sedikit tepung jagung
- sedikit ikan masin
- 5 biji cendawan shiitake kering (rendam dalam air panas selama 10-15 minit sehingga lembut)
- 2 sudu makan kicap cair
- 1/2 sudu teh kicap pekat manis
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1/2 inci halia disagat
- sedikit daun bawang
- minyak masak
*Cara Masak Dalam Rice Cooker :
1. Masukkan beras yang dah ditumis bersama stok ayam dan stok cendawan, kemudian turn on rice cooker dan masak nasi macam biasa sehingga air rebusan nasi dah mendidih dan sedikit kering.
2. Kemudian masukkan ayam dan cendawan yang dah diperap dan sambung masak sehingga nasi masak sepenuhnya. Lepas nasi dah masak, biarkan dalam warm mode selama 10 minit.
Resepi nasi ayam special
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
· Untuk rebus
· -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
· - 2 ulas bawang putih
· - 2sm halia yg diketuk
·
Untuk perap
· >1 sudu besar kicap pekat
· >1 sudu besar sos tiram
· >1cm halia
· >2 ulas bawang putih
· >sedikit kicap cair
· Untuk nasi
· - 5cwn beras
· - 3 sudu besar butter
· - 1cm halia- ditumbuk
· - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
· - air rebusan ayam tadi secukupnya
· - sedikit garam.
· Bahan sos
· > 5biji cili merah
· > 5 ulas bawang putih
· > 2cm halia
· > 1 sudu teh cuka, garam, gula
· > 1/2 cawan air
· Untuk sup
· @lebihan air rebusan ayam
· @1 biji bawang besar kisar
· @rempah sup
· @garam
· @daun sup yg dihiris.
1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
Ulasan
Catat Ulasan