Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

CARA MUDAH MASAK RESEPI NASI AYAM BUJANG SIMPLE DAN SEDAP KHAIRUL AMING DAN SHEILA RUSLY HAINAN STYLE

 Resepi nasi ayam Hainan


 Masakan nasi ayam Hainan adalah hidangan nikmat yang berasal dari China yang menampilkan kombinasi rasa asam-manis dengan sedikit rasa pedas. Resep ini sangat sederhana dan mudah dimasak di rumah. Berikut adalah cara untuk membuat masakan nasi ayam Hainan:


**Bahan-bahan:**


- 1/2 kg ayam, potong-potong

- 2 cawan beras

- 1/4 cawan minyak

- 4 cawan air

- 1/2 cawan saus tiram asam

- 1/4 cawan minyak kelapa sawit

- 2 sdm garam

- 2 sdm gula pasir

- 1/2 sdt lada bubuk

- 3 batang serai, geprek

- 2 bawang bombay, cincang halus

- 3 buah bawang merah, cincang halus

- 1/2 buah jeruk nipis, ambil airnya


**Langkah-langkah:**


1. Tuang minyak ke dalam kuali dan panaskan. Tumis bawang merah dan bawang bombay hingga harum.


2. Tambahkan serai, garam dan gula pasir. Masak hingga bumbu menyatu.


3. Masukkan ayam dan tumis hingga berubah warna.


4. Tuang air dan beras ke dalam kuali. Tambahkan saus tiram asam dan minyak kelapa sawit.


5. Biarkan beras mengaduk hingga matang, lalu masukkan lada bubuk dan perasan jeruk nipis.


6. Masak nasi hingga matang dan nasi mencapai konsistensi yang diinginkan.


7. Sajikan nasi ayam Hainan dengan salad, timun dan sedikit hirisan tomato


Resepi nasi ayam claypot



Resepi Nasi Ayam Claypot





MASAK AYAM DENGAN CENDAWAN SHIITAKE, SEDAP SANGAT!

Hi, assalamualikum semua.Harini saya nak share 1 resepi menggunakan ayam dan cendawan shiitake yg kering tu. Resepi ni nak masak guna claypot boleh, nak guna periuk nasi pun boleh.
Bahan-bahan :
Nasi Ayam :
- 2 cawan beras wangi (rendam selama 30 minit, dan basuh bersih)
- 2 1/4 cawan stok ayam (air panas + 1 kiub pati ayam)
- sedikit lemak ayam (ditumis untuk ambil minyak dari lemak ayam)
- 1/3 cawan air rendaman cendawan shiitake
- 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
Ayam Claypot :
- 1/4 ekor ayam (saya guna bahagian thigh/peha dan saya buang tulang)
- sedikit tepung jagung
- sedikit ikan masin
- 5 biji cendawan shiitake kering (rendam dalam air panas selama 10-15 minit sehingga lembut)
- 2 sudu makan kicap cair
- 1/2 sudu teh kicap pekat manis
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1/2 inci halia disagat
- sedikit daun bawang
- minyak masak
*Cara Masak Dalam Rice Cooker :
1. Masukkan beras yang dah ditumis bersama stok ayam dan stok cendawan, kemudian turn on rice cooker dan masak nasi macam biasa sehingga air rebusan nasi dah mendidih dan sedikit kering.
2. Kemudian masukkan ayam dan cendawan yang dah diperap dan sambung masak sehingga nasi masak sepenuhnya. Lepas nasi dah masak, biarkan dalam warm mode selama 10 minit.

Resepi nasi ayam special


Bahan-bahan ( 6-8 orang )
·         Untuk rebus
·         -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
·         - 2 ulas bawang putih
·         - 2sm halia yg diketuk

·          

Untuk perap
·         >1 sudu besar kicap pekat
·         >1 sudu besar sos tiram
·         >1cm halia
·         >2 ulas bawang putih
·         >sedikit kicap cair
·         Untuk nasi
·         - 5cwn beras
·         - 3 sudu besar butter
·         - 1cm halia- ditumbuk
·         - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
·         - air rebusan ayam tadi secukupnya
·         - sedikit garam.
·         Bahan sos
·         > 5biji cili merah
·         > 5 ulas bawang putih
·         > 2cm halia
·         > 1 sudu teh cuka, garam, gula
·         > 1/2 cawan air
·         Untuk sup
·         @lebihan air rebusan ayam
·         @1 biji bawang besar kisar
·         @rempah sup
·         @garam
·         @daun sup yg dihiris.
Cara-cara
1.     Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
2.     Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
3.     Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
4.     Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
5.     Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!