Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Basuh & ‘Bakar’ Periuk Atas Dapur, Petua Elak Nasi Cepat Basi

Setiap kali masak nasi, selepas sehari terus basi nasi dibuatnya sedangkan selalu sahaja dipanaskan semula. Berbeza dengan orang lain, ada yang masak nasi dah hari ketiga masih lagi elok nasi untuk dimakan. Rupanya-rupanya, ramai yang terlepas pandang bahawa puncanya bukan beras tapi periuk nasi itu sendiri!

Periuk nasi anda mungkin sudah dicuci dengan bersih, namun bahan buatannya menyebabkan periuk ini memerlukan kaedah cuci tambahan untuk menjadikan ia tahan lama dan elok untuk masak nasi.

Baca juga: Cara Masak Beras Basmathi Supaya Lembut & Peroi, Ada 4 Pantang Larang Jangan Buat!

PERIUK NASI RUPANYA JADI PUNCA NASI DIMASAK CEPAT BASI!

periuk nasi

Ramai yang dah cuba memang berkesan dan menjadi petua ini. Bukan apa, sayang nasi yang dimasak tapi mudah basi akhirnya buang begitu sahaja. Video di akaun media sosial TikTok @fadhlikhobin ada kongsikan tip dan caranya.

Mudah saja, anda perlu:

1. Cuci periuk nasi dengan bersih terlebih dahulu.
2. Selepas dicuci telangkupkan atas dapur dan hidupkan api perlahan.
3. Biarkan dalam anggaran lebih kurang 5 minit atau sehingga air kering.

periuk nasi

*Siap! Boleh terus masak nasi macam biasa. Dengan cara ini memang berkesan nasi boleh tahan lama dua hari dan tak basi. Jika takut terlupa letak atas dapur, boleh juga jemur periuk nasi di tempat panas buat seketika.

Semoga bermanfaat!

Watch on TikTok

Baca juga: Tanda-Tanda Kucing Kesayangan Anda Akan Mati, Selamat Tinggal ‘Si Bulus’…

Sumber: Tiktok @fadhlikhobin

The post Basuh & ‘Bakar’ Periuk Atas Dapur, Petua Elak Nasi Cepat Basi first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!