Basuh & ‘Bakar’ Periuk Atas Dapur, Petua Elak Nasi Cepat Basi
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Setiap kali masak nasi, selepas sehari terus basi nasi dibuatnya sedangkan selalu sahaja dipanaskan semula. Berbeza dengan orang lain, ada yang masak nasi dah hari ketiga masih lagi elok nasi untuk dimakan. Rupanya-rupanya, ramai yang terlepas pandang bahawa puncanya bukan beras tapi periuk nasi itu sendiri!
Periuk nasi anda mungkin sudah dicuci dengan bersih, namun bahan buatannya menyebabkan periuk ini memerlukan kaedah cuci tambahan untuk menjadikan ia tahan lama dan elok untuk masak nasi.
Baca juga: Cara Masak Beras Basmathi Supaya Lembut & Peroi, Ada 4 Pantang Larang Jangan Buat!
PERIUK NASI RUPANYA JADI PUNCA NASI DIMASAK CEPAT BASI!
Ramai yang dah cuba memang berkesan dan menjadi petua ini. Bukan apa, sayang nasi yang dimasak tapi mudah basi akhirnya buang begitu sahaja. Video di akaun media sosial TikTok @fadhlikhobin ada kongsikan tip dan caranya.
Mudah saja, anda perlu:
1. Cuci periuk nasi dengan bersih terlebih dahulu.
2. Selepas dicuci telangkupkan atas dapur dan hidupkan api perlahan.
3. Biarkan dalam anggaran lebih kurang 5 minit atau sehingga air kering.
*Siap! Boleh terus masak nasi macam biasa. Dengan cara ini memang berkesan nasi boleh tahan lama dua hari dan tak basi. Jika takut terlupa letak atas dapur, boleh juga jemur periuk nasi di tempat panas buat seketika.
Semoga bermanfaat!
Watch on TikTok
Baca juga: Tanda-Tanda Kucing Kesayangan Anda Akan Mati, Selamat Tinggal ‘Si Bulus’…
Sumber: Tiktok @fadhlikhobin
The post Basuh & ‘Bakar’ Periuk Atas Dapur, Petua Elak Nasi Cepat Basi first appeared on SirapLimau.com.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan