Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Ibu Ini Kongsi Resipi Sambal Sardin Cili Api, Anak Menambah Sampai 4 Kali!

https://ift.tt/aC7DlvR

sambal sardin

Sambal sardin cili api adalah hidangan yang cukup digemari oleh ramai orang kerana rasanya yang pedas dan enak.

Resipi ini sesuai untuk disediakan sebagai hidangan tengah hari atau malam, dan ia pasti akan membuatkan seisi keluarga menambah nasi berkali-kali.

Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan langkah-langkah yang ringkas, sesiapa pun boleh mencuba membuat sambal sardin cili api ini di rumah.

Sambal ini bukan sahaja lazat tetapi juga memberikan kepuasan kepada mereka yang gemar menikmati hidangan pedas.

Mari kita lihat bahan-bahan yang diperlukan dan cara penyediaannya.

Baca juga: Cara Masak Sup Ikan Supaya Tak Hancur, Makan Dengan Sambal Kicap Lagi Mantap!

RESEPI SAMBAL SARDIN CILI API

sambal sardin

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan sardin/mackerel
  • 1 biji bawang merah (dihiris nipis)
  • 4 biji bawang merah (dikisar)
  • 3 biji bawang putih (dikisar)
  • Segenggam cili api kampung atau cili padi (dikisar)
  • Sedikit cili kering (dikisar)
  • 1 keping asam keping
  • Gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Perasa secukup rasa
  • Sos tiram (pilihan)
  • Sos cili (pilihan)
  • Kuah sardin
  • Sedikit air

Cara memasak:

  1. Masukkan ikan sardin/mackerel ke dalam kuali dan tutup.
  2. Nyalakan api dan biarkan satu sisi ikan menjadi garing.
  3. Tutup api, kemudian terbalikkan ikan dan ulang langkah yang sama. (Gunakan cara ini kerana ikan ini meletup bila digoreng!)
  4. Tumis bawang merah yang dihiris nipis hingga garing.
  5. Masukkan bahan kisar (bawang merah, bawang putih, cili api kampung atau cili padi, dan cili kering) ke dalam kuali.
  6. Tumis hingga garing.
  7. Masukkan asam keping, gula, garam, perasa, sos tiram, dan sos cili (jika menggunakan).
  8. Masukkan kuah sardin dan sedikit air.
  9. Masak dengan api sederhana hingga sambal menjadi pekat.
  10. Apabila sambal hampir masak, perlahan api.
  11. Bila sudah terbit minyak, sambal sudah masak dan sedia untuk dihidangkan.
  12. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Leeniy Irneenaa Hawra II

Baca juga: Sedapnya Sambal Tumis Ikan Kembung, Lauk Nostalgia Mak Selalu Masak

The post Ibu Ini Kongsi Resipi Sambal Sardin Cili Api, Anak Menambah Sampai 4 Kali! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!