Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Pai Epal Sukatan Cawan, Guna Cara MUDAH Dan Ringkas Ini

https://ift.tt/c9s2KnJ

pai epal

Jom cuba buat pai epal di rumah. Intinya memang seakan sama macam di McD.

Kalau buat sendiri di rumah, boleh buat dalam kuantiti yang banyak dan pelbagai bentuk seperti gambar di atas ini.

Anak-anak mesti lagi tertarik untuk makan. Cara penyediaannya juga sangat mudah kerana menggunakan sukatan cawan. 

Baca juga: Cinnamon Rolls @ Roti Gulung Kayu Manis Cara Mudah, Lembut Dan Gebu!

Ikuti perkongsian resipi daripada Cik Puan Viviana Rose di bawah. Pai ini sesuai untuk dijadikan bekal anak-anak atau untuk berkelah. Boleh buat dalam saiz kecil-kecil.


RESIPI PAI EPAL SUKATAN CAWAN

pai epal

Apple pie seronok makan sambil tengok TV. Permintaan anak dara saya. Gigih mak dia susun bunga dan daun tu. 

Resipi doh ada dua yang biasa saya buat. Boleh pilih resepi doh yang sahabat suka. Inti boleh masak awal 2-3 hari pun tak apa yang penting simpan dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara.

Nota: bahagian atas pie tu terpulang nak buat lubang ke, cucuk garfu ke, anyam ke atau buat apa-apa corak yang anda suka.


Doh Pai (pilihan 1)

Bahan-bahan:

  • 2 1/4 cup tepung kek and pastry
  • 2 TBS gula
  • 1/2 TSP garam
  • 1 cup butter sejuk (potong kecil)
  • 6 TBS air sejuk + 1 TBS jus lemon

Cara-cara:

1- Ayak tepung dan canpurkan gula dan garam. Kacau
2- Masukkan butter sejuk dan ramas-ramas dalam tepung.
3- Masukkan campuran air sejuk dan jus lemon dan pukul sekejap.
4- Bungkus doh dan rehatkan doh dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
5- Canai doh dan bentuk dalam acuan.
6- Isikan inti, tutup bahagian atas dengan baki doh dan buatkan lubang di bahagian atas dan sejukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 30 minit.
7- Sapukan telur di permukaan atas pie. Bakar 170°-180° selama 35-40 minit atau hingga masak.


Doh Pai (Pilihan 2)

Bahan-bahan: 

  • 3/4 cup butter/marjerin
  • 1/2 cup gula aising
  • 1 biji telur
  • 1 TSP esen vanila
  • 2 1/4 cup tepung gandum

Cara-cara: 

1- Pukul gula dan marjerin sekejap hingga gula dam marjerin sebati.
2- Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sekejap
3- Masukkan tepung dan uli.
4- Rehatkan doh dalam peti sejuk 1-2 jam
5-  Canai dan bentuk dalam acuan
6- Isikan inti, tutup dengan baki doh dan buat lubang di bahagian atas. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 30 minit.
7-  Sapukan telur di bahagian atas pie dan bakar 170°-180° selama 35-40 minit atau hingga masak.


Bahan Inti: 

  • 3-4 cup epal (dadu atau hiris)
  • 2 TBS jus lemon
  • 1/4 cup gula perang (boleh kurang atau tambah ikut manis yg disukai)
  • 2 TSP serbuk kayu manis
  • 1/4 TSP serbuk buah pala (tak nak pun tak apa)
  • 1/2 TSP garam
  • 1/4 air
  • 1 1/2 TBS tepung jagung + 2TBS air

Cara-cara: 

1- Gaulkan epal dengan jus lemon dan masukkan gula perang,serbuk kayu manis,serbuk buah pala,air dan garam. Gaul sebati.
2- Masak dalam periuk hingga mendidih 4-5 minit.
3- Tambahkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga tepung jagung masak dan tutup api.
4- Sejukkan sebelum digunakan.


Selamat mencuba resipi ini.

Baca juga: Puding Oren Karamel Saiz Cawan, Guna Kordial F&N Je, Memang Sedap!

The post Pai Epal Sukatan Cawan, Guna Cara MUDAH Dan Ringkas Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!