Nak Hilangkan Bau Badan & Kecilkan Perut, Cuba Petua Minum Air Limau Kasturi Madu Ini

Imej
https://ift.tt/2NeTEQ3 Sesetengah orang mungkin tak selesa dengan masalah bau badan, khususnya bau peluh yang agak kuat dan sukar dihilangkan walaupun selepas mandi. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba petua minum air limau kasturi madu ini. Selain masalah bau badan, ada juga yang hadapi cabaran untuk mengecilkan saiz perut dan mengalami masalah sembelit, terutama bagi wanita yang sedang dalam tempoh berpantang selepas bersalin. Terdapat satu petua mudah dan sangat berkesan yang boleh anda amalkan pada setiap pagi untuk mengatasi masalah ini iaitu dengan minum air limau kasturi madu. Jom tengok cara membuatnya! Baca juga: Cara Simpan Barli Rebus Tahan Lama, Boleh Buat Air Barli Untuk Kawal Kolesterol RESIPI AIR LIMAU KASTURI MADU Bahan-bahan: 3 biji limau kasturi 2 sudu besar madu asli 1 cawan air suam panas Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, masukkan madu ke dalam cawan berisi air suam panas dan kacau sampai larut. 2. Kemudian, perah limau kasturi ke dalam cawan tersebut...

Onde Onde Gula Melaka Sedap Beraroma, Letak Sehelai Daun ‘Ini’ Semasa Rebus

https://ift.tt/cOsW0It

onde onde gula melaka

Pelbagai makanan tradisional yang ada di Malaysia dan semestinya kuih Onde Onde Gula Melaka menjadi pilihan. Pergilah gerai kuih mana-mana pun, mesti ada kuih ini punyalah.

Onde Onde atau dipanggil juga buah melaka, kuih pancit atau klepon ialah sejenis kuih tradisional yang boleh didapati di negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Kuih ini diperbuat daripada bebola yang diuli dari tepung pulut, garam, air dan daun pandan serta intinya sama ada menggunakan gula Melaka atau gula merah, kemudian direbus sebelum disaluti kelapa parut.

Sebenarnya, tak susah pun cara buat kuih Onde Onde Gula Melaka ini. Jika teringin, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Kayana Ekafira di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Sagu Gula Melaka Sedap, Ada Petua Supaya Tak Hancur Dan Berketul

RESIPI ONDE ONDE GULA MELAKA

onde onde gula melaka

Bahan-bahan:

  • 250gram tepung pulut
  • 50gram tepung beras
  • Gula Melaka (sisir halus untuk inti, boleh guna gula merah juga)
  • 2 titis pewarna makanan hijau
  • Kelapa parut
  • Garam secukupnya
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kukus kelapa parut secukupnya yang diletakkan secubit garam selama 10 minit.

2. Sementara itu, boleh campurkan tepung pulut, tepung beras, secubit garam dan pewarna makanan hijau.

3. Selepas itu, gaul sampai sebati dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung.

onde onde gula melaka

4. Kemudian, uli sampai kalis dan mudah dibentuk.

5. Ambil satu senduk adunan, tekan dan letak inti gula Melaka, tutup kembali dan bentukkan sampai jadi bulat sempurna.

6. Seterusnya, didihkan air dalam periuk dan letak sehelai daun pandan.

7. Rebus kuih yang telah dibulatkan ke dalam air mendidih sampai ia masak.

8. Apabila kuih sudah terapung (tanda kuih sudah masak), boleh angkat dan toskan.

9. Akhir sekali, gaul dalam kelapa parut yang telah dikukus awal-awal tadi. Siap untuk dinikmati!

Sekali-sekala tekak teringin makan kuih tapi malas nak keluar untuk membelinya, bolehlah buat Onde Onde Gula Melaka ini. Baru satu suapan saja, pasti teringin nak makan lagi.

Selamat mencuba!

Sumber: Kayana Ekafira

Baca juga: Buah Melaka Ceria, Rasa Lembut Dan Manisnya Memang Klasik!

The post Onde Onde Gula Melaka Sedap Beraroma, Letak Sehelai Daun ‘Ini’ Semasa Rebus appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan