Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Ayam Buttermilk Versi Kering Pedas, Bila Makan Tak Rasa Muak Langsung!

https://ift.tt/AgBYoH8

cara masak ayam buttermilk

Berbeza dengan cara masak ayam buttermilk yang berkuah, versi kering ini memang terbaik! Teksturnya rangup dan rasa pedas memang menyengat.

Apa yang paling best, resipi ayam buttermilk versi ini takkan buat anda rasa muak walaupun makan dalam kuantiti yang banyak.

Dengan bahan-bahan yang mudah dicari dan cara memasak yang ringkas, anda wajib mencubanya sendiri di rumah! Jom lihat resipi penuh di bawah.

Baca juga: Resipi Ayam Madu Sedap Menjilat Jari, Rasa Sebiji Ala Kedai Mamak

CARA MASAK AYAM BUTTERMILK VERSI KERING PEDAS

Bahan-bahan:

  • Isi ayam
  • Campuran tepung ayam goreng serbaguna original dan pedas (mana-mana jenama)
  • Telur
  • Planta
  • Butter
  • Bawang putih
  • Daun kari
  • Cabai melaka
  • 1 tin susu cair
  • Serbuk cili pedas
  • Cheese arab (jika ada)

Cara-cara:

1. Isi ayam dipotong kecil mengikut saiz yang disukai. Kemudian gaulkan dengan campuran tepung ayam goreng serbaguna original dan pedas.

2. Pecahkan juga telur ke dalam ayam dan sambung gaul sehingga sebati.

3. Kemudian, salutkan ayam dengan campuran tepung ayam goreng serbaguna original dan pedas yang kering.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

5. Sediakan kuali, letak planta dan biarkan cair. Kemudian, tumis bawang putih, daun kari dan cabai melaka sehingga garing.

6. Kemudian, masukkan pula butter dan cheese arab.

7. Seterusnya, tuangkan 1 tin susu cair.

8. Apabila kuah menggelegak, letakkan serbuk cili pedas.

9. Kacau sebati dan tunggu sehingga berbuih.

cara masak ayam buttermilk

10. Bila dah berbuih, masukkan ayam yang sudah digoreng tadi.

11. Kacau sehingga kuah bersalut rata dengan ayam.

cara masak ayam buttermilk

12. Apabila kuah sudah surut, tutup api dan boleh dihidangkan. Selamat mencuba!

cara masak ayam buttermilk

Kredit: Kita Suka Makan

Baca juga: Resipi Ayam Masak Kicap Yang Pekat Elok, Rupanya Ada Rahsia Kena Ikut

The post Resipi Ayam Buttermilk Versi Kering Pedas, Bila Makan Tak Rasa Muak Langsung! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!