Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Sambal Udang Yang Ringkas, Ini Petua Isi Juicy & Elak Jadi Kecut!

https://ift.tt/jo5XyOl

sambal udang

Cara masak sambal udang nampak simple tapi kenapa hasil masakan setiap orang rasa tak sama, warna sambal pula ada yang merah dan ada yang hitam?

Sebenarnya, air tangan setiap orang itu berbeza walaupun menggunakan resipi yang sama. Oleh itu, jangan kedekut berkongsikan resipi kepada orang ya. Sudah tertulis setiap rezeki untuk kita.

Seperti perkongsian oleh Puan Hurun’lin Malik di bawah, beliau ada berkongsikan satu resipi sambal udang neserta tips untuk membuat isinya menjadi juicy dan tidak keras sama sekali.

Kalau ada yang mahu belajar, mari ikuti resipi lengkap di bawah untuk mengetahui apakah bahan-bahan yang digunakan serta cara-cara penyediaannya. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Resipi Sambal Telur Rebus Yang Pekat, Berkilat & Bersalut Cantik!

RESEPI SAMBAL UDANG SEDAP

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 700g udang
  • 3 biji bawang besar (kisar)
  • 4 ulas bawang putih (kisar)
  • 2 biji bawang potong bulat
  • 1 paket cili boh (250g)
  • 1 buku kecil gula nisan (hiriskan)
  • 1/2 sudu pes asam jawa
  • Garam
  • Minyak

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan goreng dulu udang tapi jangan lama nanti keras, nak bagi juicy-juicy. Bila udang dah masak boleh asingkan udang di pinggan lain.
  2. Guna minyak udang tadi untuk tumis bawang merah dan bawang putih yang sudah dikisar sehingga wangi.
  3. Masukkan cili boh dan masak sehingga garing. (jika kurang minyak boleh tambahkan lagi sebab nak pastikan cili masak garing)
  4. Jika nak basah2 boleh tambahkan air sikit.
  5. Tambahkan gula nisan dan perasakan dengan garam. Masukkan udang yang dah digoreng tadi dan gaul sebati. Siap!

Kredit resipi dan gambar: Facebook Hurun’lin Malik via Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Baca juga: Cara Masak Sambal Sotong Pecah Minyak Elok. Ini Petua Elak Kecut, Berair & Liat

The post Cara Masak Sambal Udang Yang Ringkas, Ini Petua Isi Juicy & Elak Jadi Kecut! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!