Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Ikan Masak Air Asam, Versi Ini Paling Cepat Tapi Terlajak Sedap

https://ift.tt/NHBAoE4

ikan masak air asam

Hidangan ikan masak air asam ini cukup menyelerakan dan sesuai untuk seisi keluarga terutama ketika seseorang sedang demam atau dalam pantang.

Namun begitu, anda disarankan untuk menggunakan ikan yang segar supaya rasa lebih enak serta hidangkan bersama nasi putih panas, sambal belacan dan ulam-ulaman sebagai hidangan lengkap.

Bukan susah untuk menyediakan satu menu yang kaya dengan rasa masam, manis, dan sedikit pedas yang cukup memikat. Jom cuba!

Baca lagi: 5 Cara Pilih Buah Delima Yang Berkualiti & Rasa Manis, Confirm Anda Puas Hati!

RESIPI IKAN MASAK AIR ASAM

Bahan-Bahan Utama:

  • Beberapa ekor ikan (pilih ikan kegemaran seperti kembung, siakap atau tenggiri)
  • Garam (untuk perap)
  • Serbuk kunyit (untuk perap)
  • 2-3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 3 inci halia (dihiris memanjang)
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar kicap manis
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 1-2 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • Beberapa biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
  • Daun sup (dihiris)
  • 1 biji tomato (dibelah 4, pilihan)
  • 1 sudu kecil biji sawi (pilihan)

Cara-Cara Penyediaan:

1. Bersihkan ikan dan perap dengan garam serta serbuk kunyit.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga keperangan. Ketepikan.

3. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak.

4. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, dan biji sawi (jika digunakan) sehingga layu dan naik bau.

5. Masukkan air asam jawa, air secukupnya, serbuk kunyit, cuka, kicap manis, garam, dan gula. Kacau rata dan biarkan mendidih seketika.

6. Masukkan bahan hiasan seperti bawang merah hiris, cili merah, cili padi, dan tomato (jika menggunakan). Biarkan bahan-bahan ini layu sedikit dalam kuah.

7. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi ke dalam kuah. Gaul perlahan-lahan supaya ikan tidak hancur.

8. Biarkan kuah mendidih perlahan selama 5 minit supaya rasa meresap ke dalam ikan.

9. Sebelum tutup api, taburkan daun sup yang telah dihiris untuk aroma segar.

10. Angkat dan hidangkan panas-panas.

Selamat mencuba!

Sumber: Nana Sabrina Sarsan

Baca lagi: Wanita Ini Dapat Tips Masak Lauk Sambal Daripada Ibunya, Rasa Macam ‘Next Level’!

The post Resipi Ikan Masak Air Asam, Versi Ini Paling Cepat Tapi Terlajak Sedap appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!