Nak Hilangkan Bau Badan & Kecilkan Perut, Cuba Petua Minum Air Limau Kasturi Madu Ini

Imej
https://ift.tt/2NeTEQ3 Sesetengah orang mungkin tak selesa dengan masalah bau badan, khususnya bau peluh yang agak kuat dan sukar dihilangkan walaupun selepas mandi. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba petua minum air limau kasturi madu ini. Selain masalah bau badan, ada juga yang hadapi cabaran untuk mengecilkan saiz perut dan mengalami masalah sembelit, terutama bagi wanita yang sedang dalam tempoh berpantang selepas bersalin. Terdapat satu petua mudah dan sangat berkesan yang boleh anda amalkan pada setiap pagi untuk mengatasi masalah ini iaitu dengan minum air limau kasturi madu. Jom tengok cara membuatnya! Baca juga: Cara Simpan Barli Rebus Tahan Lama, Boleh Buat Air Barli Untuk Kawal Kolesterol RESIPI AIR LIMAU KASTURI MADU Bahan-bahan: 3 biji limau kasturi 2 sudu besar madu asli 1 cawan air suam panas Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, masukkan madu ke dalam cawan berisi air suam panas dan kacau sampai larut. 2. Kemudian, perah limau kasturi ke dalam cawan tersebut...

Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti

https://ift.tt/G7YPwxv

gulai daging tanpa santan

Asyik makan kari bersantan, apa kata kali ini tukar selera dengan mencuba resepi gulai daging tanpa santan. Menu ini bukan sahaja lebih sihat, tetapi juga mudah sangat untuk disediakan. Bak kata orang, ‘campak-campak’ je dah siap!

Bagi yang ingin mencuba, jom lihat lihat resipi perkongsian oleh Puan Puteri Nur Asmira di bawah untuk mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya.

Baca juga: Tip Masak Ikan Gulai Kuning Lengkuas ‘Padu’, Dijamin Jatuh Cinta Pada Suapan Pertama!

RESEPI GULAI DAGING TANPA SANTAN

gulai daging tanpa santan

Bahan-bahan:

  • Daun kari
  • 3 sekawan (rempah)
  • 2 biji bawang merah (besar)
  • 3 ulas bawang putih
  • Halia (secukupnya)
  • Pes kari (serbuk kari, serbuk cili, bancuh dengan air)
  • Daging (yang telah direbus)
  • Kentang (yang telah direbus)
  • Kerisik (setengah sudu makan)
  • Air (ikut keperluan)

Cara memasak:

  1. Tumis daun kari bersama 3 sekawan.
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Gunakan 2 biji bawang merah besar.
  3. Masukkan pes kari (serbuk kari dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan air).
  4. Tunggu sehingga pecah minyak.
  5. Perasakan mengikut selera.
  6. Masukkan daging yang telah direbus dan kentang yang telah direbus. Saya biasanya rebus semuanya terlebih dahulu, senang.
  7. Setelah itu, masukkan daging dengan api perlahan.
  8. Masukkan air secukupnya (ikut banyak mana kuah yang diinginkan).
  9. Akhir sekali, masukkan sedikit kerisik (setengah sudu makan). Jika tiada kerisik, tidak mengapa.
  10. Setelah masuk kerisik, jangan biarkan lama, terus tutup api. Kuah sudah siap perasa dan pecah minyak.

Sumber: Puteri Nur Asmira

Baca juga: Resipi Kuah Gulai Kosong, Boleh Makan Dengan Apa Saja!

The post Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan