https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...
Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/G7YPwxv
Asyik makan kari bersantan, apa kata kali ini tukar selera dengan mencuba resepi gulai daging tanpa santan. Menu ini bukan sahaja lebih sihat, tetapi juga mudah sangat untuk disediakan. Bak kata orang, ‘campak-campak’ je dah siap!
Bagi yang ingin mencuba, jom lihat lihat resipi perkongsian oleh Puan Puteri Nur Asmira di bawah untuk mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya.
Baca juga: Tip Masak Ikan Gulai Kuning Lengkuas ‘Padu’, Dijamin Jatuh Cinta Pada Suapan Pertama!
RESEPI GULAI DAGING TANPA SANTAN
Bahan-bahan:
- Daun kari
- 3 sekawan (rempah)
- 2 biji bawang merah (besar)
- 3 ulas bawang putih
- Halia (secukupnya)
- Pes kari (serbuk kari, serbuk cili, bancuh dengan air)
- Daging (yang telah direbus)
- Kentang (yang telah direbus)
- Kerisik (setengah sudu makan)
- Air (ikut keperluan)
Cara memasak:
- Tumis daun kari bersama 3 sekawan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Gunakan 2 biji bawang merah besar.
- Masukkan pes kari (serbuk kari dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan air).
- Tunggu sehingga pecah minyak.
- Perasakan mengikut selera.
- Masukkan daging yang telah direbus dan kentang yang telah direbus. Saya biasanya rebus semuanya terlebih dahulu, senang.
- Setelah itu, masukkan daging dengan api perlahan.
- Masukkan air secukupnya (ikut banyak mana kuah yang diinginkan).
- Akhir sekali, masukkan sedikit kerisik (setengah sudu makan). Jika tiada kerisik, tidak mengapa.
- Setelah masuk kerisik, jangan biarkan lama, terus tutup api. Kuah sudah siap perasa dan pecah minyak.
Sumber: Puteri Nur Asmira
Baca juga: Resipi Kuah Gulai Kosong, Boleh Makan Dengan Apa Saja!
The post Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!
https://ift.tt/VbrlpuW Jika anda merupakan salah seorang peminat masakan Arab, wajib cuba resepi Nasi Arab simple ini. Walaupun mudah dan ringkas, namun hasilnya cukup beraroma dan sedap. Nasi Arab ialah hidangan popular dari rantau Timur Tengah, khususnya di Semenanjung Arab. Oleh kerana begitu sedap, ramai peniaga yang menjualnya di bazar Ramadan. Dila Noordin telah kongsikan resepi Nasi Arab simple di Facebook yang dimasak dengan menggunakan bahan ringkas dan mudah didapati. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Beriani Simple Di Rumah, Ada Ayam Goreng Mamak Lagi Terangkat RESEPI NASI ARAB SIMPLE Bahan-bahan rebus ayam: ½ ekor ayam (dipotong dua) 1 kiub ayam 1 biji tomato (dibelah empat) ½ sudu jintan manis 1 biji cili hijau (dibelah empat) 1 batang kulit kayu manis ½ sudu biji ketumbar ½ sudu lada hitam Bahan-bahan tumis nasi: 2½ pot beras basmathi yang telah direndam lebih kurang dalam 30 minit ½ sudu biji ketumbar ½ sudu jintan manis Minyak sapi ata...
Ulasan
Catat Ulasan