Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti

https://ift.tt/G7YPwxv

gulai daging tanpa santan

Asyik makan kari bersantan, apa kata kali ini tukar selera dengan mencuba resepi gulai daging tanpa santan. Menu ini bukan sahaja lebih sihat, tetapi juga mudah sangat untuk disediakan. Bak kata orang, ‘campak-campak’ je dah siap!

Bagi yang ingin mencuba, jom lihat lihat resipi perkongsian oleh Puan Puteri Nur Asmira di bawah untuk mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya.

Baca juga: Tip Masak Ikan Gulai Kuning Lengkuas ‘Padu’, Dijamin Jatuh Cinta Pada Suapan Pertama!

RESEPI GULAI DAGING TANPA SANTAN

gulai daging tanpa santan

Bahan-bahan:

  • Daun kari
  • 3 sekawan (rempah)
  • 2 biji bawang merah (besar)
  • 3 ulas bawang putih
  • Halia (secukupnya)
  • Pes kari (serbuk kari, serbuk cili, bancuh dengan air)
  • Daging (yang telah direbus)
  • Kentang (yang telah direbus)
  • Kerisik (setengah sudu makan)
  • Air (ikut keperluan)

Cara memasak:

  1. Tumis daun kari bersama 3 sekawan.
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Gunakan 2 biji bawang merah besar.
  3. Masukkan pes kari (serbuk kari dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan air).
  4. Tunggu sehingga pecah minyak.
  5. Perasakan mengikut selera.
  6. Masukkan daging yang telah direbus dan kentang yang telah direbus. Saya biasanya rebus semuanya terlebih dahulu, senang.
  7. Setelah itu, masukkan daging dengan api perlahan.
  8. Masukkan air secukupnya (ikut banyak mana kuah yang diinginkan).
  9. Akhir sekali, masukkan sedikit kerisik (setengah sudu makan). Jika tiada kerisik, tidak mengapa.
  10. Setelah masuk kerisik, jangan biarkan lama, terus tutup api. Kuah sudah siap perasa dan pecah minyak.

Sumber: Puteri Nur Asmira

Baca juga: Resipi Kuah Gulai Kosong, Boleh Makan Dengan Apa Saja!

The post Cara Masak Gulai Daging Tanpa Santan, Sedap Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!