Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Apam Kampung Gula Merah, Nak Sedap Kena Letak ‘INI’!

https://ift.tt/Af3VG0F

apam kampung gula merah

Apam kampung gula merah ini memang klasik dan sempurna untuk dinikmati sebagai hidangan petang atau sarapan pagi. Kalau nak lagi sedap, wajib tabur kelapa parut yang telah digaul dengan garam!

Automatik membawa rasa nostalgia kuih tradisional yang sukar dilupakan. Berikut adalah cara penyediaan apam kampung gula merah yang lembut dan enak.

Jom baca!

Baca juga: Resipi Apam Mekar Guna Sukatan Cawan, ‘First Time’ Buat Pun Cantik Elok

RESIPI APAM KAMPUNG GULA MERAH

Bahan-bahan:

  • 1 cawan gula merah (larutkan dalam 2 cawan air panas)
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan (200ml) (santan kotak atau perah, bergantung pada pilihan)
  • 1 paket yis (11g)
  • 1/2 sudu kecil garam halus

Cara Penyediaan:

1. Larutkan 1 cawan gula merah dalam 2 cawan air panas. Kacau hingga gula larut sepenuhnya. Pastikan gula merah yang digunakan adalah jenis gelap dan lembap untuk hasil yang lebih baik.

2. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, santan, yis, dan garam halus. Kacau bahan-bahan ini menggunakan whisk hingga sebati.

3. Tambahkan larutan gula merah yang telah disediakan dan gaul lagi sehingga semuanya bercampur rata.

4. Jika adunan terlalu likat, tambah sedikit air untuk mencapai konsistensi yang sesuai—tidak terlalu likat, tetapi juga tidak terlalu cair.

5. Tutup adunan dengan plastik pembalut dan biarkan ia berehat selama kira-kira 1 jam atau sehingga adunan naik dua kali ganda dan berongga.

6. Sediakan loyang bersaiz 8×8 inci dan oles sedikit minyak pada permukaannya. Jangan kacau adunan yang telah berongga, tuang sahaja ke dalam loyang.

7. Kukus adunan selama 30-40 minit sehingga masak sepenuhnya.

8. Setelah apam masak, biarkan ia sejuk sebelum dipotong. Taburkan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam sebagai hiasan sebelum dihidangkan.

apam kampung gula merah

Selamat mencuba!

Sumber: Shida Razak KC

Baca juga: Apam Kuala Kangsar, Kuih Tradisional Gebu Macam Bantal!

The post Apam Kampung Gula Merah, Nak Sedap Kena Letak ‘INI’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!