Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Cara Masak Ikan Keli Masak Kencur, Resipi Ringkas Tapi Memang Sedap

https://ift.tt/lG7vpeS

ikan keli masak kencur

Siapa suka masakan bersantan wajib cuba resepi ikan keli masak kencur ini. Ia merupakan masakan tradisional jawa yang menggunakan ikan sungai dan daun kencur sebagai bahan utama.

Ikan sungai seperti ikan keli dan ikan talapia sangat sesuai untuk masakan ini. Namun begitu, boleh guna ikan siakap atau ayam jika tidak ada ikan sungai.

Masakan Jawa memang banyak menggunakan santan. Ia adalah keperluan yang boleh dikatakan wajib di dalam setiap masakan. Jadi tidak hairanlah masakan orang Jawa kebanyakannya bersantan.

Baca juga: Cara ‘Pro’ Goreng Ikan Keli Supaya Tak Meletup & Tak Jadi ‘Bengkok’!

RESEPI IKAN KELI MASAK KENCUR

ikan keli masak kencur

Bahan-bahan:

  • Ikan keli
  • Daun cekur (kencur) muda
  • Ubi kencur
  • Bawang
  • Cili
  • Halia
  • Kunyit hidup
  • Santan

Cara memasak:

1. Bersihkan ikan keli menggunakan asam jawa untuk menghilangkan lendir dan bau hanyir.

2. Lumur dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, goreng ikan keli sehingga garing. Tabur sedikit tepung ke dalam minyak supaya ikan keli tak meletup semasa sedang menggoreng.

3. Apabila ikan sudah garing, angkat dan ketepikan seketika.

4. Goreng bawang, cili, halia dan kunyit. Kemudian lenyek menggunakan lesung.

5. Tumis bawang tumbuk tadi, kemudian masukkan ikan keli yang sudah digoreng.

6. Tuangkan santan dan taburkan daun cekur yang dihiris. 

7. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

ikan keli masak kencur

Kredit resipi dan gambar: Nur Aida Md Zainuddin

Baca juga: Wajib Buang ‘Benda’ Ini Untuk Elak Ikan Keli Hanyir & Berbau

The post Cara Masak Ikan Keli Masak Kencur, Resipi Ringkas Tapi Memang Sedap appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan