Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Masak Ikan Keli Masak Kencur, Resipi Ringkas Tapi Memang Sedap

https://ift.tt/lG7vpeS

ikan keli masak kencur

Siapa suka masakan bersantan wajib cuba resepi ikan keli masak kencur ini. Ia merupakan masakan tradisional jawa yang menggunakan ikan sungai dan daun kencur sebagai bahan utama.

Ikan sungai seperti ikan keli dan ikan talapia sangat sesuai untuk masakan ini. Namun begitu, boleh guna ikan siakap atau ayam jika tidak ada ikan sungai.

Masakan Jawa memang banyak menggunakan santan. Ia adalah keperluan yang boleh dikatakan wajib di dalam setiap masakan. Jadi tidak hairanlah masakan orang Jawa kebanyakannya bersantan.

Baca juga: Cara ‘Pro’ Goreng Ikan Keli Supaya Tak Meletup & Tak Jadi ‘Bengkok’!

RESEPI IKAN KELI MASAK KENCUR

ikan keli masak kencur

Bahan-bahan:

  • Ikan keli
  • Daun cekur (kencur) muda
  • Ubi kencur
  • Bawang
  • Cili
  • Halia
  • Kunyit hidup
  • Santan

Cara memasak:

1. Bersihkan ikan keli menggunakan asam jawa untuk menghilangkan lendir dan bau hanyir.

2. Lumur dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, goreng ikan keli sehingga garing. Tabur sedikit tepung ke dalam minyak supaya ikan keli tak meletup semasa sedang menggoreng.

3. Apabila ikan sudah garing, angkat dan ketepikan seketika.

4. Goreng bawang, cili, halia dan kunyit. Kemudian lenyek menggunakan lesung.

5. Tumis bawang tumbuk tadi, kemudian masukkan ikan keli yang sudah digoreng.

6. Tuangkan santan dan taburkan daun cekur yang dihiris. 

7. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

ikan keli masak kencur

Kredit resipi dan gambar: Nur Aida Md Zainuddin

Baca juga: Wajib Buang ‘Benda’ Ini Untuk Elak Ikan Keli Hanyir & Berbau

The post Cara Masak Ikan Keli Masak Kencur, Resipi Ringkas Tapi Memang Sedap appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!