Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Gulai Ikan Kering, Rasanya Memang Sangat Onz!

https://ift.tt/TU740Fw

gulai ikan kering

Gulai ikan kering ini memang sangat menggamit selera terutama sekali sekiranya makan bersama sambal belacan serta ulam-ulaman.

Bahan-bahan tidak begitu sukar untuk dicari dan anda boleh olah mengikut tahap kepedasan sendiri.

anda perlu berhati-hati ketika menikmati lauk ini kerana risau sekiranya terleka, tak sedar menambah nasi!

Jom tengok resipi yang telah dikongsikan menerusi laman sosial Facebook ini.

Baca lagi: Resepi Durian Mille Crepe Terlebih Lapis, Rasa Lembut Berkrim Di Mulut

RESIPI GULAI IKAN KERING

Bahan-Bahan:

  • 3-4 ekor ikan kering (dibasuh)
  • Timun (dibelah kecil)
  • 5-6 biji cili hijau
  • 1-2 keping nanas (dipotong dadu)
  • Santan secukupnya
  • Garam, gula, dan perasa secukupnya

Bahan Kisar:

  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 3-4 tangkai cili kering
  • 1 biji cili merah
  • 2-3 biji cili padi (untuk rasa pedas)
  • 2 inci kunyit segar
  • Sedikit lengkuas

Cara Memasak:

1. Masukkan santan dan bahan kisar ke dalam kuali, buka api, dan biarkan mendidih sambil kacau agar tidak berketul.

2. Tambahkan ikan kering, hirisan nanas, cili hijau, dan timun.

3. Perasakan dengan garam, gula, dan perasa secukupnya, berhati-hati dengan jumlah garam kerana ikan kering sudah masin.

4. Asam keping tidak diperlukan kerana nanas sudah memberikan rasa masam.

5. Biarkan gulai mendidih sekali lagi dan padamkan api.

Sedia untuk dinikmati!

Sumber: Lisa Aisha

Baca lagi: Bonda Ajar Cara Buat Cream Puff Sedap, Resipi Legend Lebih 20 Tahun!

The post Resipi Gulai Ikan Kering, Rasanya Memang Sangat Onz! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!