Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Naik 100 peratus sayur di Kuala Terengganu

KUALA TERENGGANU – Para peniaga di pasar basah di ne­geri ini mengeluh dengan kenaikan harga sayur-sayuran yang didakwa naik sehingga seratus peratus.

Malah, kenaikan itu tidak di­nyatakan sebabnya oleh pemborong sejak dua bulan lalu.

Tinjauan di Pasar Chabang Tiga di sini mendapati, sayur jenis tomato dijual pada harga RM12 sekilogram (kg) berban­ding RM5 pada bulan November tahun lalu, manakala salad pula naik daripada RM8 kepada RM14 sekilogram.

Seorang peniaga, Zolkiple Yakob, 59, berkata, disebabkan itu, jualan kasar bulanannya sebagai penjual sayur juga semakin menyusut kepada RM3,000 berbanding RM5,000 sebelum ini.

Katanya, pada pemerhatiannya, kenaikan harga keba­nyakan sayur-sayuran ini menyebabkan pengguna semakin kurang membeli.

“Harga timun turut melambung kepada RM6 sekilogram berbanding RM2.50 sekilogram sebelum ini.

“Begitupun beberapa sayur sedikit murah sejak awal bulan Januari lalu seperti lobak merah (RM3.50/kg), halia (RM8/kg), lengkuas (RM6/kg) dan sawi (RM5/kg).

“Sukar untuk meramal harga sayur-sayuran ketika ini, malah bekalan diterima juga kadang-kadang berkurangan,” katanya.

Seorang lagi peniaga, Marzuki Omar, 61, berkata, harga kacang panjang juga turut meningkat kepada RM12 daripada RM7 sekilogram sejak bulan Disember lalu.

“Harga sayur-sayuran yang 70 peratus daripadanya diimport dari Cameron Highlands, Pahang dan Thailand telah naik dengan ketara sejak gelombang kedua banjir pada pertengahan tahun lalu.

“Kenaikan itu dipercayai di­sebabkan cuaca tidak menentu dan kos pengangkutan, harap harga naik akan kembali stabil,” kata­nya.

The post Naik 100 peratus sayur di Kuala Terengganu appeared first on Kosmo Digital.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!