Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Naik 100 peratus sayur di Kuala Terengganu

KUALA TERENGGANU – Para peniaga di pasar basah di ne­geri ini mengeluh dengan kenaikan harga sayur-sayuran yang didakwa naik sehingga seratus peratus.

Malah, kenaikan itu tidak di­nyatakan sebabnya oleh pemborong sejak dua bulan lalu.

Tinjauan di Pasar Chabang Tiga di sini mendapati, sayur jenis tomato dijual pada harga RM12 sekilogram (kg) berban­ding RM5 pada bulan November tahun lalu, manakala salad pula naik daripada RM8 kepada RM14 sekilogram.

Seorang peniaga, Zolkiple Yakob, 59, berkata, disebabkan itu, jualan kasar bulanannya sebagai penjual sayur juga semakin menyusut kepada RM3,000 berbanding RM5,000 sebelum ini.

Katanya, pada pemerhatiannya, kenaikan harga keba­nyakan sayur-sayuran ini menyebabkan pengguna semakin kurang membeli.

“Harga timun turut melambung kepada RM6 sekilogram berbanding RM2.50 sekilogram sebelum ini.

“Begitupun beberapa sayur sedikit murah sejak awal bulan Januari lalu seperti lobak merah (RM3.50/kg), halia (RM8/kg), lengkuas (RM6/kg) dan sawi (RM5/kg).

“Sukar untuk meramal harga sayur-sayuran ketika ini, malah bekalan diterima juga kadang-kadang berkurangan,” katanya.

Seorang lagi peniaga, Marzuki Omar, 61, berkata, harga kacang panjang juga turut meningkat kepada RM12 daripada RM7 sekilogram sejak bulan Disember lalu.

“Harga sayur-sayuran yang 70 peratus daripadanya diimport dari Cameron Highlands, Pahang dan Thailand telah naik dengan ketara sejak gelombang kedua banjir pada pertengahan tahun lalu.

“Kenaikan itu dipercayai di­sebabkan cuaca tidak menentu dan kos pengangkutan, harap harga naik akan kembali stabil,” kata­nya.

The post Naik 100 peratus sayur di Kuala Terengganu appeared first on Kosmo Digital.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!