Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Telur Rebus Masak Kari Paling Beraroma, Punyalah Sedap Sampai Menjilat Jari

https://ift.tt/kA3YVUq

telur rebus masak kari

Orang yang suka memasak di rumah pasti seronok jika dapat resipi ringkas seperti Telur Rebus Masak Kari. Dapat makan dengan nasi panas, memang sedap tak terkata.

Siti Fatimah telah kongsikan cara buat Telur Rebus Masak Kari di Facebook yang sungguh menyelerakan sampai boleh buat ramai mengidam. Jom kita cuba!

Baca juga: 5 Tips Kupas Telur Rebus Yang Cantik, Isi Tak Melekat Pada Kulit

RESIPI TELUR REBUS MASAK KARI

telur rebus masak kari

Bahan-bahan:

  • 6 biji telur
  • Rempah 3 sekawan (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga)
  • Rempah daging Babas
  • 4 biji bawang kecil
  • 1 inci halia
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 2 biji ubi kentang
  • Kerisik
  • ½ cawan santan
  • 1 ketul pati ayam Knorr
  • Sedikit garam
  • 2 biji tomato
  • Sedikit daun bawang

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, rebus telur selama 10 minit.

2. Sementara itu, boleh tumbuk atau kisar bawang kecil, bawang putih, halia, lada hitam dan jintan manis serta masukkan ke dalam rempah daging.

3. Kemudian, panaskan api dan tumiskan rempah 3 sekawan bersama bawang kecil dan sedikit halia sampai naik bau.

4. Apabila kelihatan sudah garing, masukkan rempah daging Babas yang dicampur dengan sedikit air bersam kerisik.

5. Masak sampai pecah minyak, kemudian masukkan santan, telur dan ubi kentang.

6. Apabila ubi kentang sudah betul-betul lembut, masukkan pati ayam Knorr dan 2 biji tomato yang dibelah empat dengan sedikit garam.

7. Seterusnya, tunggu sampai kuah mendidih.

8. Akhir sekali, masukkan telur rebus dan daun bawang, kemudian gaulkan. Siap untuk dihidang!

telur rebus masak kari

Telur Rebus Masak Kari boleh dijadikan sebagai hidangan buat seisi keluarga pada bila-bila masa. Kuahnya yang cukup rempah dan aroma, pasti tiada orang akan menolaknya.

Selain telur rebus, anda boleh gunakan resipi ini dengan menggunakan telur goreng juga. Tak kisahlah guna jenis telur apa sekalipun, paling penting lazatnya tak terhingga.

Selamat mencuba!

Sumber: Siti Fatimah

Baca juga: Kari Telur Campur Terung, Ada Tips Buat Kuah Sedap Sampai Esok Mengigau!

The post Telur Rebus Masak Kari Paling Beraroma, Punyalah Sedap Sampai Menjilat Jari appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!