Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Resipi Roti Telur Cheesy Bungkus, Idea Sarapan Ringkas & Sedap Untuk Anak

https://ift.tt/HXzvD9E

cara buat roti telur

Cara buat roti telur cheese bungkus ini adalah hasil perkongsian seorang ibu yang juga merupakan pengguna laman sosial Facebook.

Resipi ini juga salah satu menu sarapan yang mudah disediakan untuk anak-anak. Ia juga lebih sedap berbanding roti telur biasa. Budak kecil dijamin akan suka!

Bagi ibu-ibu yang ingin mencuba, boleh rujuk resipi lengkap di bawah untuk mengetahui bahan-bahan yang diperlukan serta cara penyediaannya.

Baca juga: Resipi Roti Pisang, Idea Sarapan Mudah & Tak Perlu Fikir Banyak

CARA BUAT ROTI TELUR CHEESE BUNGKUS

cara buat roti telur

Bahan-bahan:

Cara-cara:

  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Tambahkan secubit garam dan pukul sehingga sebati.
  2. Panaskan sedikit minyak atau mentega dalam kuali.
  3. Tuangkan telur yang telah dipukul ke dalam kuali dan masak hingga sedikit setengah masak (soft scramble).cara buat roti telur
  4. Letakkan kepingan keju di atas telur yang masih lembut, biarkan keju cair sedikit.
  5. Ambil dua keping roti dan letakkan di atas kepingan keju.
  6. Lipat dengan kemas supaya roti dilitupi telur yang sudah dimasak.
  7. Masak roti dalam kuali sehingga kedua-dua belahnya masak sekata.
  8. Roti telur cheesy bungkus siap untuk dihidang! Nikmati dengan sos pilihan anda.

Kredit resipi dan gambar: Juju Minhad

Baca juga: Resipi Roti Celup Telur Sardin, Anak-Anak Cakap Sedap Tak Tipu!

The post Resipi Roti Telur Cheesy Bungkus, Idea Sarapan Ringkas & Sedap Untuk Anak appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan