Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Daging Dendeng Ikut Cara Ibu Mertua, Dapat Lebih 1K Shares!

https://ift.tt/uS6KRe4

daging dendeng

Lauk Daging Dendeng ialah masakan tradisional yang diperbuat daripada daging lembu, kemudian ditumbuk dengan lesung batu, dijemur atau digoreng hingga kering tanpa menggunakan santan.

Nama “dendeng” sendiri merujuk kepada proses mengeringkan atau menggoreng daging sehingga menjadi kering dan rangup. Hidangan ini mempunyai rasa yang tersendiri, iaitu masam, manis, pedas, dan selalunya sedikit masin.

Baca juga: Tip Masak Daging Goreng Kunyit TAK LIAT, Baru Nikmat Nak Meratah! 

Ikuti resipi mak mertua dari Cik Puan Amelia Tamby Hussin ini. Rasa yang luar biasa, pasti makan juga menyelerakan, penggemar daging mesti cuba.


RESIPI DAGING DENDENG CARA IBU MERTUA

bahan daging dendeng

Bahan-bahan yang diperlukan:

Cara-cara memasak:

1. Mula mula sekali basuh daging dan toskan airnya.

2. Ambil periuk dan masukkan daging . Letakkan kicap paras daging itu . Rebus selama 10 minit. Sejukkan.

3. Ambil daging itu dan tumbuk nipis nipis pakai batu lesung. Ketepikan.

4. Kemudian ambil kuali masukkan minyak. Goreng kan sekejap sahaja dan angkat. Ketepikan.

5. Guna minyak yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih tadi. Goreng sampai wangi, masukkan cili kering pula goreng lagi.

6. Kemudian gaulkan daging tadi biar mesra. Masukkan sos tomato , boleh tambah kicap, kicap rebus air daging tadi masukan juga dan akhir sekali masukkan bawang goreng.

7. Garam secukup rasa. Siap dan sedia untuk dihidang.

daging masak dendeng


Selamat mencuba resipi Daging Dendeng cara mak mertua Amelia Tamby Hussin ini.

Baca juga: Daging Masak Kicap Pedas Cara SIMPLE, Memang Sedap Makan Bersama Keluarga

The post Daging Dendeng Ikut Cara Ibu Mertua, Dapat Lebih 1K Shares! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!