Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara ‘Defrost’ Ayam Sepantas 5 Minit, Sekejap Je Dah Boleh Guna Untuk Masak!

https://ift.tt/M8lIq1Q

cara defrost ayam

Nak masak cepat, tapi lupa pula keluarkan ayam yang masih beku dalam peti sejuk. Oleh sebab itu, anda perlu belajar cara defrost ayam dengan lebih cepat.

Defrost atau dikenali juga dengan istilah nyahbeku, merupakan proses pencairan bahan makanan beku seperti ayam, daging, ikan dan lain-lain sebelum akhirnya diproses menjadi makanan.

Tak dinafikan anda akan mengambil masa yang lama untuk defrost ayam yang telah beku di dalam peti sejuk dan memang jenuh menunggunya.

Selain rendam dalam bekas aluminium, ada cara defrost ayam yang cepat untuk lembutkan isinya dan ia tak perlu direndam lama-lama.

Syamili Majid telah kongsikan cara defrost ayam paling pantas yang membuatkan ramai teruja untuk mencubanya di rumah. Jom kita tengok caranya!

Baca juga: Cara Bersihkan Air Fryer Berminyak Tanpa Sental, Guna 2 Bahan Je Terus Berkilat!

CARA DEFROST AYAM DENGAN CEPAT

cara defrost ayam

Bahan-bahan:

  • Garam
  • Cuka
  • Air panas

Cara-cara:

1. Mula-mula, keluarkan bekas berisi ayam yang sudah dibekukan daripada peti sejuk.

2. Selepas itu, taburkan garam, cuka dan air panas ke dalam bekas berisi ayam tadi.

3. Biarkan saja selama 5 minit, sementara itu boleh siapkan bahan-bahan masak yang lain.

4. Akhir sekali, boleh keluarkan airnya dan ayam sudah lembut. Siap untuk digunakan!

cara defrost ayam

Setelah menggunakan cara defrost ayam ini, anda pasti sangat gembira kerana dalam masa 5 minit saja, ayam tak melekat dan boleh terus digunakan untuk memasak.

Selain ayam, anda juga boleh gunakan tips ini untuk defrost makanan sejukbeku yang lain seperti daging, ikan, sotong, udang dan sebagainya.

Jika ada ahli keluarga yang masih menunggu ayam yang dibekukan untuk lembut, anda boleh ajarkan tips yang berguna ini kepada mereka.

Jangan lupa untuk kongsikan kepada kawan-kawan yang suka memasak di rumah juga. Mungkin ada di antara mereka yang masih belum tahu caranya.

Selepas ini, anda tak perlulah risau jika terlupa keluarkan ayam dari peti sejuk untuk masak nanti.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Syamili Majid

Baca juga: Tips Simpan Tauhu Tahan Lama, Dah Lebih Seminggu Pun Masih Putih Bersih

The post Cara ‘Defrost’ Ayam Sepantas 5 Minit, Sekejap Je Dah Boleh Guna Untuk Masak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!