Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Ayam Masala Cukup Dengan Rasa Rempah, Memang Kena Dengan Selera!

https://ift.tt/z0ExVSs

ayam masala

Sesiapa yang berminat dengan masakan India dan teringin masak sendiri di rumah, kami cadangkan anda cuba buat resipi Ayam Masala yang terlajak sedap ini.

Apabila bercerita tentang masakan India, pasti anda tahu tentang aneka hidangannya yang terkenal dengan gabungan rasa pedas dan kaya dengan rempah.

Jika buat lauk sama setiap hari, jadi jemu juga. Oleh itu, anda boleh ubah selera dengan memasak Ayam Masala mengikut resipi oleh Nasriah Ramli di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Senangnya Buat Ayam Percik Air Fryer Di Rumah, Isi Pun Lebih ‘Juicy’ Dan Lazat!

RESIPI AYAM MASALA

ayam masala

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam
  • ½ cawan yogurt
  • Halia (dikisar)
  • Bawang putih (dikisar)
  • Bawang goreng
  • Ketumbar
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Minyak masak
  • 2 labu bawang besar (dihiris)
  • Daun bay atau salam
  • Rempah 4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga)
  • 3 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula perang
  • Daun ketumbar

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, sebatikan ayam bersama yogurt, bawang goreng, halia dan bawang putih yang telah dikisar dalam satu bekas, kemudian perap selama 1 jam.

2. Sementara itu, boleh sangai ketumbar, jintan manis dan jintan putih, kemudian tumbuk halus.

3. Seterusnya, panaskan minyak dan tumis bawang besar yang telah dihiris bersama daun bay atau salam dan rempah 4 sekawan.

4. Apabila sudah naik bau, masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan rempah-ratus yang telah ditumbuk tadi, kemudian masak sehingga pecah minyak atau garing.

ayam masala

5. Selepas itu, masukkan ayam yang telah diperap tadi dan tambah air, kemudian biarkan ia mereneh.

6. Akhir sekali, perasakan dengan garam secukup rasa bersama sedikit gula perang dan tabur daun ketumbar. Siap untuk dihidang!

Sekali-sekala nak makan masakan India, bolehlah buat Ayam Masala ini. Selain dijadikan lauk untuk dimakan dengan nasi, anda boleh nikmatinya bersama roti canai. Sedap tau!

Selamat mencuba!

Sumber: Nasriah Ramli

Baca juga: Ayam Masak Kunyit Halia, Lauk Sedap Ini Sebijik Macam Mak-Mak Masak

The post Ayam Masala Cukup Dengan Rasa Rempah, Memang Kena Dengan Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!