Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Sambal Belacan Thai Ekspres, Sepantas 3 Minit Saja Dah Siap Untuk Makan!

https://ift.tt/8XmfPI6

sambal belacan thai

Orang Malaysia memang tak lari daripada makan sesuatu hidangan utama bersama sambal. Lebih-lebih lagi jika dapat makan dengan Sambal Belacan Thai, semakin berselera jadinya.

Sambal Belacan Thai sangat sesuai dijadikan sebagai pelengkap untuk menu nasi berlauk. Kadangkala, ada sambal ini bersama ikan goreng saja sudah cukup membuat selera terangkat.

Jika anda ingin buat sambal yang terus siap tanpa perlu menyimpannya, anda boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Noor Hafiza Mohamad di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Sambal Pucuk Ubi Rangup, Nak Hasil Elok Dan Tak Serap Minyak Guna Tips Ini

RESIPI SAMBAL BELACAN THAI

sambal belacan thai

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, masukkan cili padi merah, cili padi hijau, cili besar, bawang merah, bawang putih jeruk, belacan dan gula melaka ke dalam mesin pengisar.

2. Selepas itu, masukkan pula penambah perasa seperti cuka, garam, gula dan sedikit ajinomoto.

3. Akhir sekali, masukkan air masak secukupnya dan kisar sehingga lumat. Kemudian, picit limau kasturi mengikut citarasa. Siap untuk digunakan!

sambal belacan thai

Biasanya nak buat sambal ini perlu bakar bahan-bahannya, tapi dengan versi ekspres sebegini lebih cepat siap dan anda boleh terus gunakan untuk menjadikan hidangan di rumah lebih sempurna.

Sambal Belacan Thai sangat disukai ramai terutamanya ketika menjamu selera di kedai makan Thai kerana kombinasi rasa pedas, masam dan sedikit manisnya sungguh memikat.

Sesetengah orang lebih suka makan sambal segar berbanding yang lama disimpan, jadi kami berpendapat resipi ini pasti membuat anda sekeluarga tertarik untuk menikmatinya.

Jika ada ahli keluarga anda yang kurang sukakan pedas, boleh kurangkan penggunaan cili padi atau tak perlu masukkan cili besar sekalipun kerana sedapnya tetap terasa apabila memakannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Noor Hafiza Mohamad

Baca juga: Resepi Sambal Belacan Siam, Tambah Bahan ‘Ini’ Baru Sedap Beraroma

The post Sambal Belacan Thai Ekspres, Sepantas 3 Minit Saja Dah Siap Untuk Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!