Resipi Crab Rangoon Guna Kulit Popia, Buat Banyak Terus Boleh Masuk Freezer!

Imej
https://ift.tt/JWa5Lfe Kalau pernah makan di restoran makanan Cina, mesti pernah dengar tentang crab rangoon. Tapi tahukah anda, resepi crab rangoon sebenarnya boleh diolah ikut cita rasa kita sendiri. Contohnya, guna kulit popia untuk hasilkan versi rangup dan sedap! Sekali buat, boleh dapat banyak dan simpan dalam peti sejuk beku. Bila ada tetamu datang atau perut lapar tengah malam, tinggal goreng saja. Ringkas, rangup dan dijamin jadi kegemaran satu rumah! Baca juga: Resipi Rempeyek Moden Guna Kulit Popia, Tak Perlu Bancuh Adunan Tepung! RESEPI CRAB RANGOON GUNA KULIT POPIA Bahan-bahan: Kulit popia sederhana (50 keping) Bahan inti: 2 pek crab filament (diracik halus) 1 bekas kecil krim keju (suhu bilik) 1 cawan mayonis 2-3 pokok daun bawang (dihiris) 1 batang lobak merah (disagat) 1 sudu besar mixed herbs 1 sudu besar daun parsli kering (dried parsley) 1 sudu besar serbuk lada sulah 1 sudu besar serbuk perasa Garam secukupnya Optional: serbuk lada hitam ...

Resipi Kentang Guna 4 Bahan, Boleh Buat Macam-Macam Bentuk Comel!

https://ift.tt/nlSJ7cz

resepi ubi kentang

Kentang boleh diolah kepada pelbagai hidangan yang lazat. Kali ini, kami akan berkongsi satu resepi ubi kentang yang bukan sahaja mudah disediakan, malah pasti disukai ramai.

Hanya dengan empat bahan utama, anda boleh menghasilkan kentang  yang bukan sahaja mudah dan sedap, malah dapat memikat selera terutamanya kanak-kanak.

Jom lihat resipi penuh seperti perkongsian di bawah. Jangan lupa cuba buat di rumah ya!

Baca juga: Resipi Kentang Goreng Cheese ‘Viral’, Buat Sendiri Lagi Jimat Sebab Bahan Murah!

RESEPI UBI KENTANG 4 BAHAN MUDAH

resepi ubi kentang

Bahan-bahan yang diperlukan:

Cara-cara penyediaannya:

  1. Kupas dan potong kentang. Kemudian, basuh hingga bersih dan bilas.
  2. Rebus kentang yang telah dikupas dalam air panas selama 10 hingga 15 minit. Pastikan kentang cukup lembut agar mudah dilenyek.
  3. Angkat kentang dan sejukkan dalam penapis.
  4. Lenyek kentang yang telah direbus sehingga hancur dan sekata.
  5. Campurkan tepung jagung, tepung gandum dan serbuk lada putih. Tambahkan sedikit air ke dalam kentang yang telah dilenyek.
  6. Gaul semua bahan hingga sebati.
  7. Bentukkan mengikut kesukaan.
  8. Goreng dalam minyak panas sehingga berwarna perang. Siap untuk dimakan.

Kredit resipi dan gambar: Anne Deena

Baca juga: Tip Kentang Goreng Rangup, Kena Rendam Dalam Air Ini Dulu

The post Resipi Kentang Guna 4 Bahan, Boleh Buat Macam-Macam Bentuk Comel! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan