Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sup Sawi Dengan Bebola Ikan, Lauk Legend Mak Kita Dulu-Dulu

https://ift.tt/67KTMql

sup sayur sawi

Sup sayur sawi dengan bebola ikan ini merupakan hidangan yang penuh nostalgia, sering dimasak oleh ibu-ibu kita pada zaman kecil-kecil dulu.

Resipi ini menggabungkan bebola ikan yang dibuat dari ikan segar dengan sayur sawi yang dimasak dalam kuah yang lazat.

Jika ada yang ingin mengimbau kembali kenangan, jom cuba masak dengan menggunakan resipi di bawah.

Baca juga: Resipi Sup Sayur Telur Dengan Suun ‘Berlambak’, Nampak Sempoi Tapi Punyalah Sedap

RESEPI SUP SAYUR SAWI BEBOLA IKAN LEGEND

Bahan-bahan bebola ikan:

  • 5-7 ekor ikan selayang (saiz bergantung kepada pilihan)
  • Garam secukup rasa
  • Perasa tambahan (jika suka)
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 4-5 sudu tepung gandum (optional)

Cara buat bebola ikan:

  1. Buang tulang dari ikan selayang dan ambil isinya.
  2. Tumbuk isi ikan menggunakan lesung.
  3. Tambahkan garam, perasa (jika suka), dan lada sulah ke dalam adunan ikan. Gaul rata.
  4. Jika suka, tambahkan tepung gandum dan gaul sebati.
  5. Bentukkan adunan ikan menjadi bebola kecil.

Bahan-bahan sup:

  • 6 pokok sawi
  • 1 biji lada besar
  • 3-4 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar lada hitam
  • Suhun atau fucuk (jika suka)

Cara buat sup:

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, dan lada hitam hingga halus.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan bebola ikan yang telah dibentuk ke dalam periuk dengan tumisan.
  4. Biarkan mendidih selama 5 minit sehingga bebola ikan masak.
  5. Potong sawi dan masukkan ke dalam sup. Jika suka, masukkan juga suhun atau fucuk.
  6. Biarkan mendidih seketika sehingga sawi dan bahan tambahan empuk.
  7. Rasa dan sesuaikan garam atau perasa jika perlu.
  8. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Eizatul Fatanah Chik

Baca juga: Cara Masak Sup Ikan Supaya Tak Hancur, Makan Dengan Sambal Kicap Lagi Mantap!

The post Resipi Sup Sawi Dengan Bebola Ikan, Lauk Legend Mak Kita Dulu-Dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!