Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Daging Malbari, Makan Dengan Nasi Panas Memang Terangkat!

https://ift.tt/q1sIkbU

daging malbari

Hari ini kami ingin kongsikan kepada anda satu resipi yang cukup sedap dan persis rendang tok iaitu daging malbari. Makan dengan nasi panas memang ngam!

Resipi oleh Cik Puan Saba Natasha telah mendapat perkongsian sebanyak 5.5K melalui laman muka buku.

Jom kita tengok resipi daging malbari ini.

Baca juga: Cucur Roti Gardenia, Guna 3 Langkah Saja Tapi Lembutnya Luar Biasa

RESIPI DAGING MALBARI

Bahan-Bahan:

Bahan Kisar:

  • 1 batang kecil kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 sudu besar rempah biji
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 2 sudu besar jintan manis
  • Segenggam cabai kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 2 inci halia

Bahan Lain:

  • 1 kg daging, dipotong kecil
  • 1/2 botol kecil kicap Kipas Udang
  • 3 bungkus kerisik
  • Gula merah seringgit (masak dengan sedikit air, kemudian tapis)

Cara-Cara:

1. Goreng semua bahan kisar tanpa minyak dengan api perlahan sehingga wangi. Kemudian, kisar semua bahan ini sehingga halus.

2. Campurkan bahan kisar bersama daging dalam satu mangkuk. Masukkan kicap Kipas Udang dan kacau sebati. Perapkan daging selama 1 hingga 2 jam untuk memastikan rasa meresap.

3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis daging yang telah diperap tadi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga daging menjadi lembut. Tambah air sedikit demi sedikit untuk memastikan daging lembut dan empuk.

daging malbari

4. Setelah daging lembut, masukkan kerisik, garam, dan gula merah yang telah dimasak dengan sedikit air. Kacau sebati.

5. Masak sehingga kuah pekat dan berpalut pada daging.

daging malbari

Daging Malbari sedia untuk dihidangkan.

Sumber: Saba Natasha

Baca juga: Resipi Mee Kuah Tulang, Sekali Makan Pasti Nak Lagi!

The post Resipi Daging Malbari, Makan Dengan Nasi Panas Memang Terangkat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!